Πρόβλεψη-σοκ: 5πλάσιοι οι θάνατοι αν η μετάλλαξη Δ είναι 50% πιο μεταδοτική | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

«Βόμβα» Τζανάκη: 5πλάσιοι οι θάνατοι αν η μετάλλαξη Δέλτα είναι είναι 50% πιο μεταδοτική

Σε μία αποκάλυψη-βόμβα σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα, προχώρησε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.

Ο κ. Τζανάκης αποκάλυψε πρώτη φορά στον realfm 97,8 τα επιστημονικά μοντέλα που σχετίζουν την παραλλαγή Δέλτα με τους θανάτους από κορωνοϊό. «Θα σας πω για πρώτη φορά κάτι που μοντελοποιήσαμε αυτές τις ημέρες. Εάν αυτό το στέλεχος είναι 50%, όπως λένε, πιο μεταδοτικό, περιμένουμε πενταπλασιασμό των θανάτων. Είναι πολύ μεγάλη σημασίας η μεταδοτικότητα. Η καταστολή της μεταδοτικότητας θα υπο-πολλαπλασιάσει τις σοβαρές επιπτώσεις των πανδημικών δεικτών», τόνισε ο ειδικός, δίνοντας περισσότερα στοιχεία για τα κρούσματα.

«Εμείς έχουμε επεξεργαστεί μόνοι μας τα στοιχεία, η εικόνα είναι αυτή ότι ενώ είχαμε μια πτώση, η Πορτογαλία είχε φτάσει να έχει 100 – 150 κρούσματα την ημέρα έπειτα από έναν δύσκολο Φεβρουάριο, όπου ο πανδημικός δείκτης που λέμε της αθροιστικής επίπτωσης 14 ημερών ανά 100.000 έφτασε στο ύψος του, περίπου στο 1.000. Όταν στην Ελλάδα δεν ξεπέρασε ο μέσος όρος το 500. Φανταστείτε ότι είχε δυναμική διπλάσια από το peak το δικό μας, από τη δική μας κορυφαία στιγμή. Είχε κρούσματα 8.000 και 9.000, θανάτους 300 και 400 την ημέρα πάνω στο peak. Έριξε το πανδημικό κύμα η Πορτογαλία, σχετικά καλά, γρήγορα και αποτελεσματικά. Ήταν η υποτιθέμενη χώρα θαύμα, όπου μπήκε στην «πράσινη» λίστα της Βρετανίας και ξαφνικά άρχισε να ανεβαίνει, κάτι που οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε αυτό το στέλεχος. Αυτή η προοπτική δεν είναι απίθανο να συμβεί και στην Ελλάδα, επειδή μοιάζουμε σαν χώρες και έχουμε περίπου τον ίδιο πληθυσμό, με τη διαφορά ότι εμάς θα μας βρει μάλλον σε καλύτερο εμβολιαστικό ποσοστό», πρόσθεσε.

60% του πληθυσμού θα έχει εμβολίαστεί μέχρι τέλος Ιουλίου

Σχετικά με το χτίσιμο ενός τείχους ανοσίας, ο κ. Τζανάκης ανέφερε:

«Ελπίζω προς τις 20 με 25 Ιουλίου να έχουμε ξεπεράσει το 55% με 60% των εμβολιασμένων. Αυτό είναι ένα πολύ καλό νούμερο ώστε να αποφύγουμε μία αναστάτωση σοβαρή μέσα στο καλοκαίρι».

Ο ειδικός τόνισε πως πρέπει να στοχεύσουμε στους πολίτες που είναι διστακτικοί, όχι στους αρνητές, που δεν μπορείς να τους αντιμετωπίσεις με επιχειρήματα διότι είναι εκτός πραγματικότητας, εκτός επιστημονικών δεδομένων και εκτός της ανθρώπινης λογικής αυτά που συζητάνε. Πρέπει να αποταθούμε σε εκείνο το 10% με 15% των ανθρώπων, που εγώ τους δικαιολογώ, έχουν δισταγμούς. Έχουμε δώσει πολλές…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: