Πρόβλημα στο διεθνές εμπόριο η αδυναμία κάλυψης των αναγκών από τοπικές αλυσίδες εφοδιασμού

Πρόβλημα στο διεθνές εμπόριο η αδυναμία κάλυψης των αναγκών από τοπικές αλυσίδες εφοδιασμού

Η διερεύνηση και η αποτύπωση των αναδυόμενων τάσεων προστατευτισμού στο διεθνές εμπόριο, ως απόρροια της πανδημίας, ήταν το θέμα διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε η Enterprise Greece πριν λίγες μέρες με θέμα: «Ο προστατευτισμός στο διεθνές εμπόριο στη μετά-COVID εποχή».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, την έναρξη της διαδικτυακής συζήτησης πραγματοποίησε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και πρόεδρος της Enterprise Greece, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος εξήρε τη σημασία των εξαγωγών για την ανάπτυξη εν καιρώ πανδημίας, καθώς επίσης και τη σημασία της ανεμπόδιστης λειτουργίας των εφοδιαστικών αλυσίδων και της διατήρησης της στρατηγικής της ανοιχτής οικονομίας.

Ακολούθως, η ‘Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αντιπρόεδρος της Επιτροπής για το Διεθνές Εμπόριο (INTA), τόνισε ότι είναι αναγκαίο να διατηρηθεί το παγκόσμιο εμπόριο ζωντανό, ως απάντηση και λύση στη νέα κρίση που προκαλεί ο COVID-19. Ανέφερε, επίσης, ότι η εγκαθίδρυση της κοινής αγοράς έχει καταστήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση μια εμπορική δύναμη και πως η αυτονομία της πρέπει να βασίζεται στην ευελιξία, την ελευθερία και την ικανότητα να θέτει τους δικούς της κανόνες, πάντα εναρμονισμένους με τις κοινώς αναγνωρισμένες αξίες της ΕΕ.

Στο πρώτο πάνελ της εκδήλωσης με συντονιστή τον διευθύνοντα σύμβουλο της Enterprise Greece, Γιώργο Φιλιόπουλο, συμμετείχαν ο Rajesh Aggarwal, Chief, Trade Facilitation and Policy for Business Division of Market Development, International Trade Centre (ITC), η Mariya Hake, Regional Economist for Eastern Europe and Central Asia, IFC, World Bank Group και η Kristin Schreiber, Director, DG GROW, European Commission.

Ο κ. Φιλιόπουλος επεσήμανε πως στόχος της εκδήλωσης είναι να διερευνηθεί ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι θεσμοί στην άρση των εμποδίων στο εμπόριο και ταυτόχρονα στην υποστήριξη των ΜμΕ. Ο κ. Aggarwal τόνισε πως το 30% των σχετικών με το εμπόριο μέτρων που έχουν ληφθεί από τους G20, αποτελούν μέτρα με στοιχεία προστατευτισμού, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ψηφιοποίηση, την πληροφόρηση και την προσαρμοστικότητα των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η κ. Hake επεσήμανε πως η πλειονότητα των μέτρων προστατευτισμού αφορούν στις εξαγωγές, ενώ το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην αδυναμία κάλυψης των αναγκών από τοπικές αλυσίδες εφοδιασμού. Τέλος, η κυρία Schreiber επικεντρώθηκε στις ΜμΕ, καθώς είναι αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση της πανδημίας και, ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Ένωση προτρέπει τα Κράτη – Μέλη να επικεντρωθούν στην υποστήριξή τους.

Στο δεύτερο πάνελ, με συντονίστρια την…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: