Προϋπολογισμός: Χαμηλότερα το έλλειμμα – Γιατί μειώθηκαν τα φορολογικά έσοδα

Προϋπολογισμός: Χαμηλότερα το έλλειμμα – Γιατί μειώθηκαν τα φορολογικά έσοδα

Αισθητά πιο χαμηλά από τον στόχο των 2,243 δισ.ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού τον Ιανουάριο, που καταγράφηκε στο 1,196 δισ.ευρώ. Μειωμένα, ωστόσο, ήταν και τα φορολογικά έσοδα, με το υπουργείο Οικονομικών να το χαρακτηρίζει ως συγκυρία, σημειώνοντας ότι η πρόσκαιρη αυτή κάμψη οφείλεται στην κακοκαιρία «Ελπίς», η οποία ανάγκασε χιλιάδες πολίτες να αναβάλουν για τον Φεβρουάριο την καταβολή του ΦΠΑ και άλλων φόρων. 

Σύμφωνα μάλιστα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη «τα στοιχεία της εξέλιξης των φορολογικών εσόδων ήταν – τηρουμένων των αναλογιών – ικανοποιητικά για τον Ιανουάριο του 2022. Παρά το γεγονός ότι αναβλήθηκαν οι καταβολές ΦΠΑ και άλλων φόρων για τις 4 Φεβρουαρίου, τα φορολογικά έσοδα ήταν κοντά στον στόχο (-224 εκατ. ευρώ) και θα τον υπερέβαιναν κατά 100 εκατ. ευρώ περίπου, με βάση τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου, αν δεν υπήρχε η εν λόγω αναστολή».

Ο Θ. Σκυλακάκης σημείωσε επίσης ότι «ο Ιανουάριος, λόγω της έξαρσης της μετάλλαξης “Ο” και των καιρικών φαινομένων, ήταν ένας δύσκολος οικονομικά μήνας, κάτι που είχε (προσωρινές) επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα, οι οποίες ήδη έχουν αρχίσει να αίρονται, με βάση τα πρώτα στοιχεία από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Η πορεία της οικονομίας – αν δεν υπάρξουν σημαντικές αρνητικές διεθνείς εξελίξεις – αναμένεται να βελτιωθεί στους επόμενους μήνες». Αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 17 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1,145 δισ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 1,473 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2021. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 3,857 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 608 εκατ. ευρώ ή 13,6% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στα μειωμένα έσοδα από φόρους, καθώς και από το ΠΔΕ. Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,089 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 661 εκατ. ευρώ ή 13,9% έναντι του στόχου. Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 3,888 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 224 εκατ. ευρώ ή 5,5%, έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. Η μείωση αυτή οφείλεται στην παράταση, έως τις 4 Φεβρουαρίου, της προθεσμίας πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων, στις περιοχές που επλήγησαν από τις χιονοπτώσεις, οι οποίες είχαν καταληκτική…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: