Ψάχνουν νέα κονδύλια για στήριξη των καταναλωτών

Ψάχνουν νέα κονδύλια για στήριξη των καταναλωτών

Γράφουν και σβήνουν τον προϋπολογισμό τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, μία εβδομάδα πριν κατατεθεί στη Βουλή το τελικό κείμενο, αναζητώντας δημοσιονομικό χώρο για νέα μέτρα στήριξης καταναλωτών και επιχειρήσεων ενόψει μιας παρατεταμένης, όπως όλα δείχνουν, περιόδου έξαρσης της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων, ενώ αφήνουν πίσω τα σχέδια περισσότερες ελαφρύνσεις και παροχές μέσα στο 2022.

Ο προϋπολογισμός καταρτίζεται σε περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας, παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν, στις τελευταίες εκτιμήσεις της για την ελληνική οικονομία, αναπροσάρμοσε τις προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ στο 7,1% φέτος και στο 5,3% το 2022. Ανάλογη αναπροσαρμογή, σύμφωνα με πληροφορίες θα κάνει και το υπουργείο Οικονομικών στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, που κατατίθεται την επόμενη Παρασκευή στη Βουλή.

Όμως, η βελτίωση των προβλέψεων για την ανάπτυξη δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει «λευκή επιταγή» από τις Βρυξέλλες για τη δημοσιονομική πολιτική. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η Κομισιόν προβλέπει έλλειμμα γενικής κυβέρνησης εξαιρετικά υψηλό και το 2021 (9,9% του ΑΕΠ), το οποίο προβλέπει ότι θα πέσει στο 3,9% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο, δηλαδή θα είναι και πάλι στο «κόκκινο», πάνω από το όριο του 3%.

Παράλληλα, στις Βρυξέλλες επικρατεί έντονη νευρικότητα για το γεγονός ότι η Ελλάδα, με αφορμή τη λήψη μέτρων στήριξης στην περίοδο της πανδημίας, χαλάρωσε υπερβολικά τη δημοσιονομική πολιτική και, ενώ είναι η πλέον υπερχρεωμένη χώρα της ΕΕ, εμφάνισε με διαφορά τη μεγαλύτερη αύξηση δημοσίου χρέους στο 12μηνο ως το τέλος α’ εξαμήνου 2021, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat.

Σε αυτό το πλαίσιο οι προτεραιότητες αλλάζουν και αναζητείται δημοσιονομικός χώρος όχι πλέον για παροχές και ελαφρύνσεις, όπως αυτές που σχεδιάζονταν μόλις πριν από λίγους μήνες, όταν πήγε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, αλλά για μέτρα που θα κριθούν απαραίτητα για να προστατευθεί η οικονομία από δύο σημαντικές απειλές:

Η πρώτη και πλέον άμεση είναι η ενεργειακή κρίση που έχει εκτινάξει, σε συνδυασμό με τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, τον πληθωρισμό σε επίπεδο ρεκόρ δεκαετίας (3,4% τον Οκτώβριο) «διαβρώνοντας» το εισόδημα των νοικοκυριών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, η κρίση θα κρατήσει ακόμη αρκετούς μήνες, τουλάχιστον ως την άνοιξη, ενώ η Ελλάδα φαίνεται πως έχει ιδιαίτερο πρόβλημα, ειδικά σε ό,τι αφορά το ρεύμα, καθώς οι τιμές χονδρικής παραμένουν συστηματικά στα υψηλότερα επίπεδα της Ευρώπης. Έτσι, η κυβέρνηση έχει ήδη…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: