Ψυχική υγεία: Ο μεγάλος ασθενής της πανδημίας | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

ΠΟΥ – Η ψυχική υγεία ο μεγάλος ασθενής της πανδημίας

Ο κόσμος απέτυχε να προσφέρει τις υπηρεσίες που χρειάζονται οι ψυχικά ασθενείς, σε μια περίοδο μάλιστα όπου η πανδημία ανέδειξε τη μεγαλύτερη ανάγκη για υπηρεσίες ψυχικής υγείας, σύμφωνα με τον Άτλαντα Ψυχικής Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας(ΠΟΥ).

Τι είναι ο Άτλας Ψυχικής Υγείας 

Αποκλειστική συνέντευξη Δένδια – Από τις γαλλικές φρεγάτες στη νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ

Ο Άτλας εκδίδεται κάθε τρία χρόνια και περιέχει δεδομένα που παρέχουν οι χώρες απ΄όλο τον κόσμο στον ΠΟΥ  σχετικά με τις πολιτικές ψυχικής υγείας, τη νομοθεσία, τη χρηματοδότηση, τους ανθρώπινους πόρους, τη διαθεσιμότητα και τη χρήση υπηρεσιών και συστημάτων συλλογής δεδομένων. Είναι επίσης ο μηχανισμός παρακολούθησης της προόδου προς την επίτευξη των στόχων του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης για την Ψυχική Υγεία του ΠΟΥ. Η πρόσφατη έκδοση του περιλαμβάνει στοιχεία από 171 χώρες.

«Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι, παρά την προφανή και αυξανόμενη ανάγκη για υπηρεσίες ψυχικής υγείας, που έχει γίνει ακόμη πιο έντονη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, οι καλές προθέσεις δεν μετατρέπονται σε επενδύσεις», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ  Δρ Τέντρος Αναντόμ Γκεμπρεγεσούς. «Πρέπει να προσέξουμε, να δράσουμε σε αυτό το κάλεσμα αφύπνισης και να επιταχύνουμε δραματικά την κλιμάκωση των επενδύσεων στην ψυχική υγεία, γιατί δεν υπάρχει υγεία χωρίς ψυχική υγεία.»

Έλλειψη προόδου στην ηγεσία, τη διακυβέρνηση και τη χρηματοδότηση

Το 2020, μόνο το 51% των 194 κρατών μελών του ΠΟΥ ανέφεραν ότι η πολιτική ή το σχέδιό τους για την ψυχική υγεία ήταν σύμφωνη με τα διεθνή και περιφερειακά μέσα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ποσοστό που υπολείπεται από τον στόχο του 80%. Και μόνο το 52% των χωρών πέτυχε τον στόχο που αφορά τα προγράμματα προαγωγής και πρόληψης της ψυχικής υγείας, επίσης πολύ κάτω από τον στόχο του 80%. Ο μόνος στόχος που επετεύχθη για το  2020 αφορά τη μείωση του ποσοστού αυτοκτονιών κατά 10% αλλά και σε αυτή την περίπτωση μόνο 35 χώρες δήλωσαν ότι είχαν μια αυτόνομη στρατηγική, πολιτική ή σχέδιο πρόληψης.

Η σταθερή πρόοδος σημειώνεται στην υιοθέτηση πολιτικών, σχεδίων και νόμων για την ψυχική υγεία, καθώς και στη βελτίωση της ικανότητας υποβολής εκθέσεων για μια σειρά βασικών δεικτών ψυχικής υγείας. Ωστόσο, το ποσοστό των δημοσίων δαπανών για την υγεία που αφορούν  την ψυχική υγεία παραμένει σχεδόν αμετάβλητο στο 2% περίπου τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, ακόμη και όταν οι πολιτικές και τα σχέδια περιλαμβάνουν  εκτιμήσεις των απαιτούμενων ανθρώπινων και…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: