ΠτΔ: Φωτισμένη εθνική επανάσταση με μήνυμα οικουμενικό ο ελληνικός αγώνας του 1821

ΠτΔ: Φωτισμένη εθνική επανάσταση με μήνυμα οικουμενικό ο ελληνικός αγώνας του 1821

Butterfly Jewelry Set Handmade | 24K Gold Finished | Astonishing

Butterfly Jewelry Set Handmade | 24K Gold Finished | Astonishing

€99.95 Inc. Vat


24K Gold Finished
Adjustable size for Bracelet & Ring
FREE Shipping!
Handmade Women’s Butterfly Jewelry Set Jewelry

FREE Shipping Worldwide!

 

 


 

Handmade Butterfly Jewelry Set 24K Gold Finished | jewelryaccessories4u.com

Handmade Butterfly Jewelry Set 24K Gold Finished
€99.95 Inc. Vat

Butterfly Jewelry Set includes:
Handmade Butterfly Bracelet
Handmade Butterfly Ring

FREE Shipping Worldwide!

 

 


 

Στην εκδήλωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης παρέστη χθες  η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με αφορμή την συμπλήρωση των 200 ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, αναφέροντας εκτός άλλων ότι ο ελληνικός αγώνας δεν ήταν μόνον πόλεμος της ανεξαρτησίας, αλλά μια φωτισμένη εθνική επανάσταση με μήνυμα οικουμενικό. 

Η κυρία Σακελλαροπούλου προλογίζοντας τον κεντρικό ομιλητή, καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης  Μαρκ Μαζάουερ, απηύθυνε τον παρακάτω χαιρετισμό: 

“Υποδεχόμαστε σήμερα, με μεγάλη χαρά και προσμονή, έναν σπουδαίο ακαδημαϊκό και φιλέλληνα. Ο Μαρκ Μαζάουερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, δεν ανήκει μόνο στους μεγαλύτερους σύγχρονους ιστορικούς, αλλά και στους πιο διακεκριμένους επιστήμονες παγκοσμίως στην ιστορία του έθνους μας και των Βαλκανίων.

Εμπνευσμένος συγγραφέας της τραυματικής ευρωπαϊκής μνήμης, της Σκοτεινής Ηπείρου, με μοναδική ηθικοπολιτική και δημοκρατική ευαισθησία και ενσυναίσθηση, ο Μαζάουερ έχει καταρρίψει μύθους και προκαταλήψεις και έχει αναδείξει κρίσιμες γεωπολιτικές και πολιτισμικές πτυχές της ελληνικής ιστορίας, μακριά από ιδεοληψίες.

Δεν μπορώ να μην αναφερθώ, κ. Καθηγητά, στη γενέθλια πόλη μου, τη Θεσσαλονίκη, την Πόλη των Φαντασμάτων, που επισκεφθήκαμε ξανά νοητά, στο βάθος και το μεγαλείο της ιστορίας της, χάρη στη δική σας συναρπαστική αφήγηση. Η σχέση σας με τη χώρα μας είναι βιωματική και η γραφή σας φανερώνει ότι μετέχετε στο ελληνικό συναίσθημα. Στη διδακτική, ζωντανή και αναστοχαστική σας προσέγγιση βρίσκουμε τα κλειδιά της κατανόησης της νεοελληνικής μας ταυτότητας, φωτίζουμε το παρελθόν μας και συνειδητοποιούμε τις μελλοντικές μας προκλήσεις. 

Με αφορμή τους εορτασμούς του 1821, επιστρέφουμε στις ιδρυτικές στιγμές του Κράτους μας και στις αξιακές και συνταγματικές μας καταβολές. Όχι μόνο για να αποδώσουμε τη δέουσα τιμή στην Επανάσταση, αλλά και για να ερμηνεύσουμε τα θεμέλια της κοινωνικής και πολιτικής μας συνύπαρξης. Στη δημοκρατική και φιλελεύθερη μήτρα των επαναστατικών μας Συνταγμάτων και στη νεωτερική πρόσληψη της κυριαρχίας στηρίζεται το όραμα των εξεγερμένων.

Έχετε υπογραμμίσει, κ. Καθηγητά, με αφορμή την επέτειό μας και το νέο σας βιβλίο για το 1821, τη μείζονα σημασία της ελληνικής ανεξαρτησίας ως ενός γεγονότος που ξεπερνά κατά πολύ την ελληνική ιστορία. Σε καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχή έκβαση της Επανάστασης έχετε αναδείξει τον ρόλο της ηρωικής και μακρόχρονης…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: