Πτήσεις: Το 1% του πληθυσμού υπεύθυνο για τις μισές εκπομπές CO2 – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Πτήσεις: Το 1% του πληθυσμού υπεύθυνο για τις μισές εκπομπές CO2 - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Η ταξιδιώτες που απολαμβάνουν συχνά αεροπορικά ταξίδια, μια διεθνής ελίτ που αντιστοιχεί μόλις στο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, ευθύνεται για το ήμισυ των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις επιβατικές πτήσεις, υπολογίζει νέα μελέτη.

Οι ερευνητές τονίζουν μάλιστα ότι η κατακόρυφη πτώση της επιβατικής κίνησης λόγω της πανδημίας είναι μια καλή αφορμή για να καταστεί ο κλάδος πιο δίκαιος και βιώσιμος. Αυτό θα μπορούσε να γίνει επιβάλλοντας πράσινους όρους στα προγράμματα που εφαρμόζουν κυβερνήσεις για τη διάσωση αεροπορικών εταιρειών, όπως συνέβη για παράδειγμα στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Global Environmental Change, υπολογίζει ακόμα ότι η περιβαλλοντική βλάβη που αντιστοιχεί στις αερομεταφορές φτάνει τα 100 δισ. δολάρια το χρόνο –το ποσό αυτό, λένε οι ερευνητές, θα πρέπει να λογίζεται ως επιδότηση των αεροπορικών εταιρειών.

Η μερίδα του 1% που αναγνωρίζει η μελέτη αφορά ταξιδιώτες που πετούν κατά μέσο όρο γύρω στα 56.000 χιλιόμετρα τον χρόνο. Αυτό αντιστοιχεί σε τρεις διηπειρωτικές πτήσεις τον χρόνο, ή σε μία κοντινή πτήση τον μήνα, ή σε συνδυασμό αυτών.

Οι εκπομπές των αερομεταφορών αυξήθηκαν κατά 32% το διάστημα 2013-18, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας που προσγείωσε ανώμαλα τον κλάδο με μείωση της κίνησης κατά 50%. Φορείς της βιομηχανίας ελπίζουν πάντως ότι ο αριθμός των πτήσεων θα επιστρέψει σε κανονικά επίπεδα το 2024.

Αεροπλάνα για λίγους

Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξαν οι ερευνητές από μια ποικιλία πηγών της βιομηχανίας, μόνο το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού ταξίδεψε με αεροπλάνο το 2018 και μόλις το 4% ταξίδεψε στο εξωτερικό.

Όμως το ήμισυ των εκπομπών των επιβατικών αεροσκαφών αντιστοιχεί σε αυτό που οι ερευνητές ονομάζουν «super emitters», ή «υπερπαραγωγούς εκπομπών», έναν όρο που μοιάζει να εμπνέεται από τον τη λέξη «υπερμετάδοση» (super spreading) που έχει μπει στη ζωή μας λόγω της πανδημίας.

Η πανδημία μείωσε κατά 50% τις πτήσεις

«Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και να επανασχεδιάσουμε τον κλάδο, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την κορυφή» σχολίασε στον Guardian ο Στέφαν Γκέσλιγκ του Πανεπιστημίου «Λινναίος» στη Σουηδία.

«Οι πλούσιοι έχουν εξασφαλίσει υπερβολική ελευθερία να σχεδιάζουν τον πλανήτη σύμφωνα με τις επιθυμίες τους. Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε την κρίση [της πανδημίας] ως ευκαιρία να ελαφρύνουμε το σύστημα των αερομεταφορών» είπε ο Γκέσλιγκ δίνοντας στο θέμα ελαφρώς πολιτική χροιά.

Ο Γκέσλιγκ συνεργάστηκε στη μελέτη…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: