Πυρηνικό εργοστάσιο στην Κίνα: Προσπαθεί να καθησυχάσει το Πεκίνο – Αμφισβήτηση για τους αντιδραστήρες EPR

Πυρηνικό εργοστάσιο στην Κίνα: Προσπαθεί να καθησυχάσει το Πεκίνο - Αμφισβήτηση για τους αντιδραστήρες EPR

Τα προβλήματα που εμφανίσθηκαν στην λειτουργία του αντιδραστήρα EPR (πεπιεσμένου ύδατος) στον πυρηνικό σταθμό της Ταϊσάν στην Κίνα αποτελούν πισωγύρισμα τόσο για τον γαλλικό ενεργειακό όμιλο EDF, όσο και για την κινεζική βιομηχανία.
Το αμερικανικό δίκτυο CNN μετέδωσε χθες πληροφορίες για πιθανή «διαρροή» στον πυρηνικό σταθμό της Ταϊσάν, στην νότια Κίνα.

Ο όμιλος EDF, που συμμετέχει με το 30% στην TNPJVC, την κοινοπραξία του CGN (China General Nuclear Power Group, 70%) που εκμεταλλεύεται τον πυρηνικό σταθμό, έκανε λόγο για συγκέντρωση «ευγενών αερίων» στο πρωτεύον κύκλωμα ψύξης του αντιδραστήρα n°1 του πυρηνικού σταθμού της Ταϊσάν, μετά την αλλοίωση του κελύφους των στοιχείων που περιέχουν το σχάσιμο υλικό (ουράνιο) στον πυρήνα του αντιδραστήρα.

Ο όμιλος EDF είχε ενημερωθεί από τον Οκτώβριο, αλλά, το περασμένο Σάββατο, έλαβε την πληροφορία για την αύξηση της συγκέντρωσης αερίων.
Σήμερα, το Πεκίνο έκανε μία «καθησυχαστική» δήλωση, σύμφωνα με την οποία τα επίπεδα ραδιενέργειας δεν είναι «αντικανονικά» στην γύρω περιοχή.

Το πρόβλημα τροφοδότησε την κριτική απέναντι στους αντιδραστήρες EPR, που είναι υπό κατασκευή στην Γαλλία, την Φινλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ολα τα προγράμματα έχουν σημαδευτεί από καθυστερήσεις και υπερβάλλοντα κόστη.

«Ο EPR αντιμέτωπος με την λειτουργία του, την πραγματική του ασφάλεια και την δημοκρατία είναι καταστροφή. Ας σταματήσουμε αυτά τα σχέδια!», έγραψε στο Twitter ο οικολόγος ευρωβουλευτής Γιανίκ Ζαντό.

«Η κινεζική πυρηνική ρυθμιστική όπως και οι γαλλικές εταιρείες λειτούργησαν με κακή πίστη», αφού δεν δημοσιοποίησαν αμέσως το πρόβλημα, δηλώνει ο Πολ Ντόρφμαν, ερευνητής του University College London (UCL).

«Εάν ισχύει αυτό, αυτό το νέο φιάσκο για τον EPR θα έχει σημαντικές συνέπειες για κάθε νέο σχέδιο κατασκευής EPR στην Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον υπόλοιπο κόσμο», προσθέτει.

Ομως, για τον Νικολά Μαζουκί, της Fondation pour la recherche stratégique, «είναι πάρα πολύ νωρίς για να υπάρξει οποιοδήποτε συμπέρασμα».

«Πρόκειται για πρόβλημα που συνδέεται με κακή διαχείριση από την κινεζική αρχή πυρηνικής ασφάλειας; Είναι πρόβλημα που συνδέεται με την αξιολόγηση του ίδιου του αντιδραστήρα; Προς το παρόν, όλα τα ερωτήματα είναι ανοικτά», λέει ο ερευνητής.

Πρόκληση για το Πεκίνο

Το πρόβλημα στον πυρηνικό σταθμό της Ταϊσάν αποκαλύφθηκε σε μία στιγμή που ο όμιλος EDF κατασκευάζει μόνο έναν αντιδραστήρα EPR στην Γαλλία, προσβλέποντας και σε νέα σχέδια. Βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις με ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πολωνία και η Τσεχία. Το Ηνωμένο Βασίλειο,…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: protothema.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: