Ρέκλινγκ: Ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας των θεσμών και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα

Ρέκλινγκ: Ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας των θεσμών και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα

Η προοπτική για την ανάπτυξη σε διεθνές επίπεδο φέτος, είναι δυσοίωνη, υπογράμμισε η διευθύντρια Ευρώπης του Economist Intelligence Unit Τζόαν Χόι, σε παρέμβασή της στο συνέδριο του Economist. Σύμφωνα με προβλέψεις, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί φέτος κατά 5,2% και δεν θα ανακάμψει στα προ κρίσης επίπεδα πριν από το 2022, και στην Ευρώπη πριν από το 2023. Εκτίμησε την πορεία του ΑΕΠ στην Ελλάδα φέτος στο -8,5% με -8,7% και επεσήμανε ότι η ύφεση θα είναι διψήφια σε χώρες όπως η Ινδία ή η Τουρκία, καθώς και σε χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Στους παράγοντες που επιδρούν ή μπορούν να επιδράσουν αρνητικά, περιέλαβε τις γεωπολιτικές εντάσεις, καθώς και μια πιθανή ανάκαμψη της πανδημίας τον χειμώνα. Στις θετικές παραμέτρους ανέφερε την πιθανότητα να υπάρξει εμβόλιο για τον ιό νωρίς, καθώς και το γεγονός ότι η κρίση ενθαρρύνει ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, για παράδειγμα στον τομέα της τεχνολογίας.

Μιλώντας στο συνέδριο ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM, επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να περιορίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας, και σε αυτό τη βοήθησε και η ευελιξία των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωζώνης. Επισήμανε ότι η πανδημία επέφερε μια επιπλέον και απροσδόκητη πίεση στον ελληνικό λαό, στην οικονομία και στα δημόσια οικονομικά της χώρας. Τόνισε πως η ελληνική οικονομία επηρεάζεται ιδιαίτερα από την πανδημία, λόγω του διογκωμένου τομέα των υπηρεσιών, ιδίως του τουρισμού, αλλά και του μεγάλου αριθμού μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Ανέφερε επίσης, πως πρέπει να δοθούν κίνητρα για εγχώριες και ξένες επενδύσεις, αλλά και να γίνουν περισσότερες δημόσιες επενδύσεις. Είπε επίσης, ότι “αναγνωρίζουμε τα βήματα της κυβέρνησης για την περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και για την άρση των διαρθρωτικών εμποδίων για την εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδυσεων. Χαιρετίζουμε επίσης την αναπτυξιακή στρατηγική που παρουσιάζεται στην έκθεση Πισσαρίδη, η οποία προτείνει παρεμβάσεις για μία πιο ανοικτή οικονομία, που θα συμβάλει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα”.

Ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε επίσης, ότι για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και για να αυξηθεί η οικονομική ευημερία των Ελλήνων πολιτών, είναι ζωτικής σημασίας να τεθεί η οικονομία σε μια πιο υψηλή μακροπρόθεσμα πορεία ανάπτυξης, διατηρώντας παράλληλα μια συνετή δημοσιονομική θέση. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να επικεντρωθούν σε πρωτοβουλίες φιλικές προς την ανάπτυξη, με…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: