Ρίχνει τους τόνους η Πολωνία – «Σεβόμαστε το ευρωπαϊκό δίκαιο» – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Ρίχνει τους τόνους η Πολωνία – «Σεβόμαστε το ευρωπαϊκό δίκαιο»

Η Πολωνία θα συνεχίσει να σέβεται το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε το Σάββατο το υπουργείο Εξωτερικών της, μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, που έκρινε ότι τμήματα του δικαίου της ΕΕ ήταν ασυμβίβαστα με το σύνταγμα της Πολωνίας, το οποίο σε αυτές τις περιπτώσεις υπερτερεί.

Η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις, την άμεση παρέμβαση της προέδρου της Κομισιόν και άνοιξε τη συζήτηση  για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Πολωνίας από το μπλοκ των 27 κρατών, το λεγόμενο Polexit.

Τι ψάχνει το γεωτρύπανο στη διασταύρωση Σίνα και Βησσαρίωνος

Μάλιστα Γαλλία και Γερμανία ανέφεραν σε κοινή δήλωση ότι η Πολωνία είχε νομική και ηθική υποχρέωση να τηρήσει τους κανόνες της ΕΕ πλήρως και άνευ όρων.

Σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η Πολωνία σέβεται το δεσμευτικό διεθνές δίκαιο.

«Όλες οι υποχρεώσεις που απορρέουν τόσο από το πρωτογενές όσο και από το δευτερογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένουν σε ισχύ και ως εκ τούτου, θα συνεχίσουν να τηρούνται πλήρως από την Πολωνία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

«Οι διατάξεις της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναφέρονται στην απόφαση … παραμένουν σε ισχύ. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό είναι μόνο οι μορφές ερμηνείας ή εφαρμογής τους που παραβιάζουν το σύνταγμα», επεσήμανε.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας αποτελεί αποτελεί μια σοβαρή εξέλιξη στους κόλπους της ΕΕ, με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να προειδοποιεί ότι «οι συνθήκες της ΕΕ είναι απόλυτα σαφείς» και ότι «το ενωσιακό δίκαιο υπερισχύει του εθνικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των συνταγματικών διατάξεων».

Καταλήγοντας η πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε: «Αυτό έχουν συνυπογράψει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ως μέλη αυτής. Θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις εξουσίες που έχουμε βάσει των Συνθηκών για να διασφαλίσουμε τα ανωτέρω».

Έρχεται μεγαλύτερη αμερικανική δύναμη στην Αλεξανδρούπολη
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από Ρίχνει τους τόνους η Πολωνία – «Σεβόμαστε το ευρωπαϊκό δίκαιο» - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: