Ρωσική ανάλυση: Γιατί η Τουρκία είναι το χαϊδεμένο παιδί των ΗΠΑ – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Ρωσική ανάλυση: Γιατί η Τουρκία είναι το χαϊδεμένο παιδί των ΗΠΑ - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

«Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμπεριφέρεται ολοένα και πιο επιθετικά, συγκρούεται με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμη και με το ΝΑΤΟ ως σύνολο.

«Γιατί ανέχονται;»

»Γιατί οι Αμερικανοί ανέχονται από την Τουρκία αυτό που δεν θα ανέχονταν από κανέναν άλλο και δεν βάζουν την Αγκυρα στη θέση της;», γράφει η ρωσική εφημερίδα Взгляд.

Το «παιχνίδι» του Τσίπρα με το ΚΙΝΑΛ

Η Τουρκία είναι ακριβώς αυτό για το ΝΑΤΟ σήμερα. Τα τελευταία χρόνια, η Αγκυρα συμπεριφέρεται εξαιρετικά τολμηρά απέναντι στους συμμάχους της Ευρώπης και της Αμερικής. Ο κατάλογος των προκλήσεων είναι τεράστιος.

Ετσι, η Αγκυρα, ενάντια στη βούληση της Ουάσιγκτον, αγόρασε ρωσικά συστήματα S-400.

Συστοιχίες πυραύλων S-400 (φωτογραφία Reuters)

Επιτίθεται και σκοτώνει τους κούρδους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία (και μαζί τους τη φήμη των ΗΠΑ ως αξιόπιστου συμμάχου για όσους βασίζονται σε αυτές).

Υποστηρίζει ισλαμιστές τρομοκράτες της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Προτείνει στη Ρωσία και το Ιράν να μοιράσουν τον Καύκασο για τρεις (δημιουργώντας ένα εξάγωνο και τρεις χώρες του Νοτίου Καυκάσου για να διευθετήσουν όλες τις υποθέσεις στην περιοχή), συμπιέζοντας έτσι τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους από το προπύργιο της Γεωργίας, καθώς και από την περιοχή της Κασπίας.

Προκλήσεις ενάντια στην Ελλάδα

Η Τουρκία οργανώνει στρατιωτικές προκλήσεις εναντίον του συμμάχου του ΝΑΤΟ, της Ελλάδας.

Απειλεί να πλημμυρίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και (μάλιστα, εάν η Αγκυρα αποκτήσει τον έλεγχο της Λιβύης) από την Αφρική.

Εξευτελίζει ταπεινωτικά την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χωρίς να παραχωρήσει ένα κάθισμα στην επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για την αποκατάσταση των τουρκο-ευρωπαϊκών σχέσεων.

Και όλα αυτά, ενώ είναι γεγονός ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ζωτικής σημασίας για την Τουρκία.

Πρώτον, από την άποψη διατήρησης της φυσικής της ασφάλειας. Οι Τούρκοι μπορούν να είναι όσο θέλουν περήφανοι για τη δύναμη του στρατού τους, αλλά ο Ρετζέπ Ερντογάν έχει ένα εκπληκτικό χάρισμα να κάνει εχθρούς από μόνος του. Σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένα φιλικό κράτος κατά μήκος των τουρκικών συνόρων (με εξαίρεση το ημι-υποτελές Αζερμπαϊτζάν).

Χρειάζεται το ΝΑΤΟ

Δεύτερον, η Τουρκία χρειάζεται το ΝΑΤΟ για να αυξήσει την πολιτική επιρροή της. Διαφορετικά, ούτε η Ρωσία ούτε το Ιράν θα είχαν κάνει σοβαρές παραχωρήσεις στην Αγκυρα, είτε στη Συρία είτε στον Καύκασο.

Ρωσική ανάλυση: Γιατί η Τουρκία είναι το χαϊδεμένο παιδί των ΗΠΑ - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online
«Οικογενειακή» φωτογραφία των ηγετών των χωρών-μελών…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: