Ρωσική εισβολή – Φον ντερ Λάιεν: Οι δημοκρατίες της ΕΕ «ασπίδα» απέναντι στα απολυταρχικά καθεστώτα

Ρωσική εισβολή - Φον ντερ Λάιεν: Οι δημοκρατίες της ΕΕ «ασπίδα» απέναντι στα απολυταρχικά καθεστώτα

Την ανάγκη οι δημοκρατίες της Ευρώπης να παραμείνουν ενωμένες απέναντι στα απολυταρχικά καθεστώτα και να υπερασπιστούν τις αξίες μας, τονίζει σε άρθρο της, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, το οποίο δημοσιεύτηκε ταυτόχρονα σε μια σειρά από μέσα ενημέρωσης ευρωπαϊκών χωρών και στην Ελλάδα από το Liberal.

Η επικεφαλής της Κομισιόν, στο άρθρο που συνυπογράφει με τη πρωθυπουργό της Εσθονίας Κάγια Κάλλας, μιλά για την ανάγκη να συναλλασσόμαστε πλέον με εταίρους που να μπορούμε να εμπιστευτούμε και όχι με όσους χρησιμοποιούν την εμπιστοσύνη μας ως όπλο εναντίον μας. «Ενώ οι απολυταρχίες επιδιώκουν να δημιουργήσουν σφαίρες επιρροής, να εντείνουν αντί να μειώσουν τις ανθυγιεινές εξαρτήσεις, εμείς θέλουμε να οικοδομήσουμε εταιρικές σχέσεις που θα βασίζονται σε κοινές αξίες και οράματα για το μέλλον», αναφέρει χαρακτηριστικά. Όπως εξηγεί, σε αυτό το σκεπτικό βασίζεται η πρωτοβουλία Global Gateway, μια δέσμη επενδυτικών μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους 300 δισ. ευρώ, προς τους γείτονες και εταίρους της για την αποκατάσταση της βασισμένης σε κανόνες διεθνούς και οικονομικής τάξης.

Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η πανδημία του κορωνοϊού και οι επιθέσεις κατά υποδομών ζωτικής σημασίας, είτε πρόκειται για συμβατικές επιθέσεις είτε για κυβερνοεπιθέσεις, αποκάλυψαν πόσο εύθραυστη είναι η παγκόσμια οικονομία, σημειώνει στο άρθρο της και τονίζει: «Πρέπει να συναλλασσόμαστε με εταίρους που να μπορούμε να εμπιστευτούμε και όχι με εκείνους που χρησιμοποιούν την εμπιστοσύνη μας ως όπλο εναντίον μας. Και πρέπει οι δημοκρατίες μας, ενωμένες απέναντι στην απολυταρχία, να υπερασπιστούν τις αξίες μας και να διαμορφώσουν το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας».

«Αντικαθιστούμε τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα με ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού που καθιστούν δυνατή την πράσινη μετάβαση και αποφεύγουν τη δημιουργία νέων εξαρτήσεων. Προωθούμε μια ανοικτή, ασφαλή και ανθρωποκεντρική ψηφιακή κοινωνία που αντικατοπτρίζει τις δημοκρατικές αξίες και τα πρότυπά μας.

Και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας που θέλουν να συμπορευθούν μαζί μας για την οικοδόμηση ενός ελεύθερου, ευημερούντος και βιώσιμου μέλλοντος» αναφέρει σε άλλο σημείο και σημειώνει ότι σ’ αυτή την πορεία, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια επιλογή: Είμαστε ή δεν είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε το τίμημα που στοιχίζει η εμπιστοσύνη; Το μήνυμα της Ευρώπης είναι σαφές: η εμπιστοσύνη μπορεί να κοστίζει, αλλά το κόστος αυτό αξίζει να το…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: protothema.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: