Σακχαρώδης διαβήτης & καρδιαγγειακά νοσήματα: Συμβουλές για πρόληψη των επιπλοκών

Σακχαρώδης διαβήτης & καρδιαγγειακά νοσήματα: Συμβουλές για πρόληψη των επιπλοκών

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ), αναγνωρίζοντας ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι σημαντική απειλή για το καρδιαγγειακό σύστημα, προσπαθεί να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για μια νόσο που αποτελεί εν δυνάμει κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. «Το τελευταίο διάστημα άλλωστε, η πανδημία COVID-19 έχει προκαλέσει σε υψηλό ποσοστό ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, ανάγκη νοσηλείας και θάνατο, ενώ το σύστημα υγείας έχει περιορίσει την παροχή ιατρικής παρακολούθησης σε αυτούς τους ασθενείς, με τον περιορισμό στην πρόσβαση των τακτικών ιατρείων», αναφέρει η ΕΚΕ.

Παράλληλα, προθέτει, αν και έχουμε περισσότερες γνώσεις από ποτέ σχετικά με τον τρόπο πρόληψης και θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη, ο αριθμός των ατόμων που νοσούν αυξάνεται ραγδαία.

Συγκεκριμένα, περισσότερο από 420 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν Σακχαρώδη Διαβήτη. Ο αριθμός των ατόμων με αυτήν τη νόσο έχει τετραπλασιαστεί από το 1980, και αναμένεται να ξεπεράσει το μισό δισεκατομμύριο μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Τα στατιστικά στοιχεία μιλούν από μόνα τους:

Ο επιπολασμός της παχυσαρκίας μεταξύ των παιδιών και των εφήβων ηλικίας 5-19 ετών αυξήθηκε δραματικά από 4% το 1975 σε πάνω από 18% το 2016.

Οι θάνατοι από Διαβήτη αυξήθηκαν κατά 70% παγκοσμίως, μεταξύ 2000 και 2019.

Είναι η κύρια αιτία τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας, καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικού και ακρωτηριασμού κάτω άκρων.

Ένας στους δύο ενήλικες με Διαβήτη Τύπου 2 δεν γνωρίζει την κατάστασή του.

Τι είναι ο Διαβήτης

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια χρόνια ασθένεια που εμφανίζεται, είτε όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, είτε όταν το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγει. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα. Η υπεργλυκαιμία ή το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα, είναι μια κοινή επίδραση του ανεξέλεγκτου διαβήτη, και με την πάροδο του χρόνου οδηγεί σε σοβαρή βλάβη σε πολλά από τα συστήματα του σώματος.

Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2

Ο Διαβήτης Τύπου 2 προκύπτει από την αναποτελεσματική χρήση ινσουλίνης από τον οργανισμό. Πάνω από το 95% των ατόμων με διαβήτη έχουν Διαβήτη Τύπου 2. Αυτός ο τύπος Διαβήτη είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα του υπερβολικού σωματικού βάρους και της σωματικής αδράνειας. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια με εκείνα του Διαβήτη Τύπου 1, αλλά συχνά είναι λιγότερο έντονα, με πιθανό αποτέλεσμα η νόσος να διαγνωστεί αρκετά χρόνια μετά την έναρξη, αφού έχουν ήδη εμφανιστεί…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: onmed.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: