Σε 15 χώρες της Ευρώπης η υποπαραλλαγή «Κράκεν» | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Σε 15 χώρες της Ευρώπης η υποπαραλλαγή «Κράκεν»

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η νέα υποπαραλλαγή του κοροναϊού, η οποία εμφανίστηκε αρχικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως πλέον σκορπά τον τρόπο για νέα πανδημικά κύματα και σε άλλες χώρες.

Η υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5, που καταγράφει ραγδαία εξάπλωση στις ΗΠΑ, έχει οδηγήσει τις υγειονομικές αρχές να την χαρακτηρίσουν ως την πλέον μεταδοτική μετάλλαξη της Όμικρον που έχει ανιχνευθεί μέχρι σήμερα.

Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι είναι πιο μεταδοτική από τα υπόλοιπα στελέχη που επικρατούν ανά τον κόσμο, ενώ υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης διαφυγής από τα αντισώματα που προσφέρει ο εμβολιασμός και η φυσική νόσος, καθώς και από τα μονοκλωνικά αντισώματα που χορηγούνται ως θεραπείες.

Το στέλεχος ΧΒΒ.1.5 προέρχεται από την μετάλλαξη ΧΒΒ, που εμφανίστηκε στη Σιγκαπούρη και στην Ινδία πριν από αρκετούς μήνες και εισήχθη στην Αμερική.

«Πρόκειται για την πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή που έχει ανιχνευθεί ως σήμερα» τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη η τεχνική επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Covid-19, Μαρία Βαν Κερκόβε.

«Ο λόγος είναι οι μεταλλάξεις που φέρει αυτή η υποπαραλλαγή της Όμικρον, οι οποίες επιτρέπουν στον ιό να προσδένεται και να αναπαράγεται πιο εύκολα στο κύτταρο» εξήγησε.

«Όσο περισσότερο κυκλοφορεί ο ιός τόσο περισσότερες ευκαιρίες θα έχει να αλλάξει» και να εξελιχθεί σε νέα στελέχη σημείωσε η Μαρία Βαν Κερκόβε, συμπληρώνοντας ότι «περιμένουμε νέα κύματα λοιμώξεων σε όλο τον κόσμο αλλά αυτό δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε νέα κύματα θανάτου επειδή τα αντίμετρά μας συνεχίσουν να δουλεύουν».

Εντοπίστηκε σε 15 χώρες στην Ευρώπη

Η υποπαραλλαγή XBB.1.5 του κοροναϊού εντοπίστηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση με περιστατικά που χαρακτηρίζονται ελάχιστα, «αλλά σε αυξανόμενους ρυθμούς μετάδοσης», σύμφωνα με ανακοίνωση του ευρωπαϊκού σκέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Εργαζόμαστε για την αξιολόγηση του αντίκτυπου», προστίθεται στην ανακοίνωση του ΠΟΥ.

Ειδικότερα, η παραλλαγή «Κράκεν» σύμφωνα με το ECDC έχει εντοπιστεί στην Αυστρία, το Βέλγιο, την Τσεχία, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισλανδία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, την Ισπανία και τη Σουηδία, ενώ έχουν καταγραφεί και 202 κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως υπογραμμίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το ποσοστό μετάδοσης της υποπαραλλαγής XBB.1.5 στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μικρότερο από 2%.

Το…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: