Σε ανοδική ρότα το χρηματιστήριο, με υποσχέσεις για κέρδη -Ράλι ευρωπαϊκών ομολόγων

Κλίμα επιφυλακτικότητας επικρατεί στις αγορές στην ανατολή του νέου έτους, καθώς παραμένουν ανοιχτά όλα τα ζητήματα που επηρέασαν καθοριστικά την πορεία τους την περασμένη χρονιά. Πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση, υψηλός πληθωρισμός, αναμενόμενες νέες αυξήσεις  επιτοκίων, προβλέψεις για χαμηλούς ή και αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, συντηρούν την αβεβαιότητα.

Στο ΧΑ πρόσθετο παράγοντα αβεβαιότητας αποτελούν οι επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, που αναπόφευκτα θα επηρεάσουν το οικονομικό κλίμα, τα δημοσιονομικά, τις επενδύσεις και τι; εισροές κεφαλαίων στη χώρα.

΄Αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια, εκτιμώντας ότι η αγορά έχει αποτιμήσει λίγο-πολύ τους κινδύνους και το πολιτικό ρίσκο. Επισημαίνουν μάλιστα ότι η βραχυμεσοπρόθεσμη τάση στο ΧΑ είναι ανοδική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αποφευχθούν το επόμενο τρίμηνο πρόσκαιρες  διορθώσεις σημαντικού εύρους.

Οι ελπίδες στρέφονται τώρα σε ένα January effect, που μπορεί να ξεκινήσει στο πρώτο 15ήμερο Ιανουαρίου, αναθερμαίνοντας το αγοραστικό ενδιαφέρον και ανανεώνοντας την ανοδική δυναμική. Προϋπόθεση αποτελεί βέβαια η βελτίωση χρηματιστηριακοί κλίματος διεθνώς.

 Προς το παρόν, στην πρώτη συνεδρίαση του έτους οι βασικοί δείκτες του ΧΑ καταγράφουν μικρά κέρδη. Ομως η συναλλακτική κίνηση είναι εξαιρετικά υποτονική και ο τζίρος ισχνός – μόλις 5,4 εκατ. ευρώ σε δύο ώρες συναλλαγών. Με αυτό το ρυθμό δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 20-22 εκατ. σε ημερήσια βάση.

Θετική εικόνα και στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ανοδο περίπου 0,90% σημειώνει ο DAX στη Φρανκφούρτη, στο +1,35% ο γαλλικός CAC40.

 Μίνι-ράλι βρίσκεται σε εξέλιξη στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης. Κατά 9 μονάδες βάσης υποχωρούν οι αποδόσεις του γερμανικού και του γαλλικού, κατά 7,5 μβ του ιταλικού. Κόντρα στην τάση τα ελληνικά: Η απόδοση του 10ετούς ανεβαίνει αυτή την ώρα κατά 7 μονάδες βάσης, υπερβαίνοντας το 4,66%.

Θετική εξέλιξη για τις αγορές, την οικονομία και τις επιχειρήσεις η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου, που κινείται πλέον στα επίπεδα προ της ενάρξεως του πολέμου στην Ουκρανία. Το πρωι υποχωρούσε έως και 8% στα 70,2 ευρώ. Τώρα βρίσκεται στα 74,5 με απώλειες 2,5%.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν αρχικά με εναλλαγές προσήμων. Τώρα έχουν πάρει ανοδική κατεύθυνση και κινούνται στα υψηλά ημέρας..

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 933,9 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,45%. Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: