Σε ετοιμότητα για διάλογο ή κυρώσεις

Σε ετοιμότητα για διάλογο ή κυρώσεις

Την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει σε διερευνητικές επαφές με την Άγκυρα , υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία δώσει απτά δείγματα γραφής για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο,ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Μέχρι να υπάρξει οριστική διευθέτηση το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας απαγορεύει μονομερείς ενέργειες» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνοντας ότι «το μοναδικό ζήτημα που έχουμε να συζητήσουμε είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών».

«Η Τουρκία έχει χρόνο ακόμα, πριν και μετά τη Σύνοδο Κορυφής, να συνεχίσει το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα απεμπλοκής από την κρίση», συμπλήρωσε βάζοντας ως χρονικό περιορισμό την ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιείται στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου και έχει στην ατζέντα της την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.  

«Το θέμα της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι μόνο υπόθεση της Ελλάδος και της Κύπρου αλλά της ΕΕ», δήλωσε άλλωστε ο Σαρλ Μισέλ κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό.  

Νωρίτερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε φανεί ξεκάθαρος όσον αφορά τις προθέσεις της Ευρώπης εφόσον δεν υπάρξει αποκλιμάκωση στην περιοχή. «Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν πολύ ξεκάθαροι για τις πιθανές συνέπειες εάν δεν υπάρχει πρόοδος στη συνεργασία με την Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός  είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, με την οποία συζήτησε το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα καθώς τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ενόψει της προσεχούς Έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Διαφορετικές φάνηκαν, ωστόσο, οι προσεγγίσεις Γερμανίας- Γαλλίας για το πώς πρέπει η Ευρώπη να χειριστεί την Τουρκία.  Μιλώντας στο πάνελ του πάνελ του Συνεδρίου του Economist, οι Φρανσουά Ολάντ και Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ανέπτυξαν διαφορετικές απόψεις αναπαράγοντας κατ’ ουσίαν τις θέσεις των κυβερνήσεων των χωρών τους. Ο Ολάντ ζήτησε η Τουρκία να πληρώσει τίμημα, αφ’ ης στιγμής «έχει ηγεμονικές βλέψεις τουλάχιστον σε ένα τμήμα της ευρωπαϊκής ηπείρου», την ώρα που ο τ. αντικαγκελάριος της Γερμανίας υποστήριξε ότι οι κυρώσεις δεν αποτελούν λύση αντιπροτείνοντας τη «στρατηγική υπομονή».  Από τη δική του πλευρά, ο Ζ. Γκάμπριελ, αφού έθεσε τον προβληματισμό, όπως είπε, ότι η Τουρκία θα είναι η επόμενη πυρηνική δύναμη στη γειτονιά μας, σημείωσε πως…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: