Σε Ιράκ και Συρία η αντιπαράθεση ΗΠΑ – Ιράν | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Σε Ιράκ και Συρία η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ιράν  | Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Μερικά από τα «θερμά» σημεία της αντιπαράθεσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν βρίσκονται στο έδαφος του Ιράκ και της Συρίας. Πράγμα λογικό εάν αναλογιστούμε ότι και στις δύο χώρες δραστηριοποιούνται φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές, που σε μεγάλο βαθμό έχουν οργανωθεί στο πλαίσιο της δράσης των Φρουρών της Επανάστασης, του κατεξοχήν φορέα που εμπλέκεται στην οικοδόμηση του λεγόμενου «άξονα της αντίστασης».

Μόνο που για τις Ηνωμένες Πολιτείες αυτό είναι πρόβλημα, παρότι βέβαια η εκ νέου επιβεβαίωση της ισχυρής επιρροής του Ιράκ στο Ιράν ήταν ως ένα βαθμό και αποτέλεσμα της ίδιας της αμερικανικής πολιτικής και της εισβολής του 2003, που σήμαινε ως αποτέλεσμα ότι το σιιτικό στοιχείο έβγαινε πολύ πιο έντονα στο προσκήνιο.

Το «παιχνίδι» του Τσίπρα με το ΚΙΝΑΛ

Ειδικά μάλιστα για το Ιράκ, όπου η επιρροή του Ιράν πήρε και τη μορφή της οικοδόμησης ισχυρών πολιτοφυλακών, των Μονάδων Λαϊκής Πολιτοφυλακής που ενσωματώθηκαν στις επίσημες ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ και ήταν κομμάτι και της πάλης κατά του Ισλαμικού Κράτους, από την  άνοδο του Τραμπ στην προεδρία και μετά έγινε φανερό ότι οι ΗΠΑ ουσιαστικά είχαν μεταφέρει την αντιπαράθεση με το Ιράν στο έδαφος του Ιράκ. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε ότι η δολοφονία από τις ΗΠΑ του στρατηγού των Φρουρών της Επανάστασης Κασάν Σουλεϊμανί, έγινε ακριβώς την ώρα που μετακινείτο από το αεροδρόμιο της Βαγδάτης μαζί με τον επικεφαλής των Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης και ενώ βρισκόταν στο Ιράκ για επίσημη επίσκεψη.

Αντίστοιχα, στη Συρία δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ΗΠΑ διατηρούν ισχυρή στρατιωτική παρουσία στη βορειοανατολική Συρία, επικεντρώνοντας στην περιοχή της Ντέιρ εζ-Ορ και έχοντας υπό τον έλεγχό τους (μαζί με τις κατά βάση κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις) και τις πετρελαιοπηγές που βρίσκονται εκεί, παρά την προσπάθεια των συριακών κυβερνητικές δυνάμεις (με την υποστήριξη ιρανικών και ρωσικών δυνάμεων) να τις ανακαταλάβουν.

Οι πρόσφατες αμερικανικές επιθέσεις

Σε αυτό το πλαίσιο τα χαράματα της Δευτέρας 28 Ιουνίου οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν αεροπορικές επιθέσεις εναντίον στόχων στο Ιράκ και τη Συρία σε περιοχές που βρίσκονται στα σύνορα των δύο περιοχών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πενταγώνου, οι επιθέσεις έγιναν με εντολή του ίδιου του προέδρου Μπάιντεν και ήταν «αμυντικές επιθέσεις ακριβείας» σε εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για να εξαπολύονται επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ. Ειδικότερα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι επιτέθηκαν σε δύο…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: