Σε όλους τους πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας με τριπλάσια παρουσία ο ΔΟΑΕ | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Ουκρανία: Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας θα τριπλασιάσει τη μόνιμη παρουσία του στους πυρηνικούς σταθμούς

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), που ήδη έχει παρουσία στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον οποίο έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός, θα στείλει εμπειρογνώμονες εντός των προσεχών ημερών στις άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας και θα τριπλασιάσει τον αριθμό τους.

Ο ΔΟΑΕ «σύντομα θα αναπτυχθεί μόνιμα σε όλους τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του Τσερνόμπιλ», σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εκδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής.

Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Ραφαέλ Γκρόσι, θα μεταβεί εκεί την ερχόμενη εβδομάδα για την έναρξη της νέας αποστολής.

Παρότι έχουν πραγματοποιηθεί συγκεκριμένες αποστολές από την αρχή του πολέμου, η απόφαση αυτή «σηματοδοτεί μια μεγάλη επέκταση», υπογραμμίζει ο ΔΟΑΕ.

Μέχρι σήμερα, μόνο οι ευαίσθητες εγκαταστάσεις της Ζαπορίζια, που βρίσκονται κοντά στη γραμμή του μετώπου και αποτελούν τακτικά στόχο βομβαρδισμών, δεχόταν προσωπικό του διεθνή Οργανισμού – έως τέσσερα άτομα σταθμεύουν εκεί από τον Σεπτέμβριο.

Εμπειρογνώμονες θα είναι «πάντα παρόντες»

Στο εξής, «σχεδόν 11 έως 12 εμπειρογνώμονες θα είναι πάντα παρόντες» στην Ουκρανία, για «να παρακολουθούν την κατάσταση, να εξετάζουν τον εξοπλισμό» ή ακόμη και να παρέχουν «τεχνική βοήθεια», αναφέρει ο Οργανισμός στην ανακοίνωσή του.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Ντένις Σμίχαλ, ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο, μετά μια συνάντηση με τον Γκρόσι, ότι τέτοιου είδους αποστολές έχουν στόχο την ασφάλεια των πέντε σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, αλλά το χρονοδιάγραμμα και το μέγεθος δεν είχαν διευκρινιστεί.

Εκτός από την Ζαπορίζια, οι επιθεωρητές θα αναπτυχθούν στο Ρίβνε, το Χμελνίτσκι, το Πιβντενουκραΐνσκ και το Τσερνόμπιλ, τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής όπου συνέβη το σοβαρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία το 1986.

Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ θα συναντηθεί επίσης, με την ευκαιρία της επίσκεψής του, με ανώτερους Ουκρανούς αξιωματούχους, στο πλαίσιο των προσπαθειών του να δημιουργήσει μια «ζώνη προστασίας» περιμετρικά του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ζαπορίζια.

Ο Γκρόσι διεξάγει διαβουλεύσεις εδώ και αρκετούς μήνες με το Κίεβο και τη Μόσχα, χωρίς να έχουν καρποφορήσει μέχρι στιγμής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από Σε όλους τους πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας με τριπλάσια παρουσία ο ΔΟΑΕ | Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: