Σε πτωτική τροχιά τα χρηματιστήρια, μεγάλες απώλειες στο ΧΑ

Σε πτωτική τροχιά τα χρηματιστήρια, μεγάλες απώλειες στο ΧΑ

Χαμηλό βαρομετρικό διαμορφώνεται πάλι στις αγορές, με αρνητικούς καταλύτες την έξαρση της πανδημίας και τη ραγδαία άνοδο της τιμής φυσικού αερίου, που σημειώνει σήμερα νέο άλμα +10% προκαλώντας νέο κύμα ανησυχιών, ενώ κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί αναζητούν τρόπους για την άμβλυνση των επιπτώσεων στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Στα χαμηλά ημέρας τερμάτισαν σήμερα οι βασικοί δείκτες του ΧΑ, με εντεινόμενες πιέσεις τις τελευταίες ώρες της συνεδρίασης, όταν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια “γύρισαν” στο κόκκινο ακολουθώντας τη Wall Street. Ισχυρότερες πιέσεις εκδηλώθηκαν στις τραπεζικές μετοχές, που έχασαν σημαντικό έδαφος.

Η εικόνα στις μεγάλες διεθνείς αγορές δεν συνηγορεί σε αισιόδοξες προβλέψεις για τη συνέχεια. Ο DAX  έχει χάσει τα ενδοσυνεδριακά κέρδη του, απώλειες 0,8% στο Λονδίνο, περίπου 0,9% υποχωρεί ο Dow Jones  αυτή την ώρα.

Στο ΧΑ γίνεται εμφανής την απροθυμία ανάληψης ρίσκου, η οποία “μεταφράζεται” σε χαμηλό όγκο συναλλαγών και μικρό τζίρο (40,8 εκατ. ευρώ). Τα μεγάλα χαρτοφυλάκια παραμένουν αδρανή, ή περιορίζονται σε κινήσεις τακτοποίησης εκκρεμοτήτων ενόψει του κλεισίματος της χρήσης.

Δεν φαίνεται να “πιάνουν τόπο” οι συνεχιζόμενες ευνοϊκές εκθέσεις ξένων οίκων, που ανεβάζουν τον πήχυ για την ανάπτυξη της ελληνικής και βλέπουν θετικές προοπτικές για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις άλλων κλάδων.

 Στο μπαράζ θετικών εκθέσεων προστέθηκε σήμερα εκείνη της Deutsche Bank, που εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί φέτος  σε 8,7% και θα παραμείνει υψηλός την επόμενη διετία (4,4% το 2022 και 3,8% το 2023).

 Θετική ήταν πάντως η επίδραση στην αγορά ομολόγων, όπου οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς και του 5ετούς υποχωρούσαν νωρίτερα κατά 4 μονάδες βάσης.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ η συνεδρίαση ξεκίνησε με μικρά κέρδη, αλλά μετά την πρώτη ώρα συναλλαγών οι δείκτες πήραν καθοδική κατεύθυνση, τερματίζοντας κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε αρχικά μέχρι τις 904,32 μονάδες (+0,63%). Γυρίζοντας καθοδικά σημείωσε χαμηλό -1,28% στις 887,14 και τερμάτισε στις 887,96 μονάδες, με απώλειες 1,19%.

Ο FTSE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 1,38%, τερματίζοντας  στις 2.131,91μονάδες. Κατά 0,56% υποχώρησε ο FT40M των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό +0,66% και τερμάτισε με “βουτιά” -2,40%. Με θετικό πρόσημο μόνο η Τρ. Ελλάδος (+1,1%). Στον αντίποδα  Στον αντίποδα Alpha -3,4%, Εθνική -3,2%, Attica Bank -3% (από +5,8%), Πειραιώς -1,6%, Eurobank -1,1%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips μόνο 5 από τις 21 μετοχές σημείωσαν κέρδη. Aegean +3,5%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Βιοχάλκο +1%, ΟΤΕ +0,4%, ΕΥΔΑΠ +0,3%. Στο…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: