Σεγκάλ Ατασαγκούν: Ο Τούρκος αρχιπράκτορας που θέλει να βάλει την Ελλάδα στη γωνία

Σεγκάλ Ατασαγκούν: Ο Τούρκος αρχιπράκτορας που θέλει να βάλει την Ελλάδα στη γωνία

Λίγοι είναι εκείνοι που θυμούνται το όνομα του Σεγκάλ Ατασαγκούν, πόσο μάλλον το παρατσούκλι του, το οποίο σε ελεύθερη μετάφραση ήταν “κύπριοφάγος”. Εξάλλου, έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που εκείνος βρισκόταν στο τιμόνι της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών, της περιβόητης MIT και οργάνωνε δολοφονίες Ελληνοκυπρίων.

Έκτοτε, έχει εξαφανιστεί από το προσκήνιο. Προφανώς, δεν άνοιξε η γη και τον κατάπιε! Ούτε έχει φύγει από τον μάταιο τούτο κόσμο. Αντιθέτως, σύμφωνα με τον εξόριστο τουρκικό ερευνητικό ιστότοπο Nordic Monitor, που πραγματοποίησε μία μεγάλη σχετική έρευνα, ο Σεγκάλ Ατασαγκούν, παρά την ηλικία του, είναι ενεργός και εργάζεται πυρετωδώς από το παρασκήνιο, σαν δεξί χέρι του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, του εταίρου στην κυβέρνηση Ερντογάν. Και μάλιστα, έχει πρόσβαση και στον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο.

Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτουν τον κρίσιμο ρόλο του στο να τα βρουν οι δύο εταίροι, όταν ο Ερντογάν είχε ανάγκη συμμάχου για να πραγματοποιήσει τις συνταγματικές αλλαγές. Εκτός αυτού, ο Σεγκάλ Ατασαγκούν έχει παίξει κεντρικό ρόλο στην αντιδυτική στροφή της τουρκικής κυβέρνησης, προωθώντας τις ευρασιατικές αντιλήψεις. Ταυτόχρονα, παίζει σημαντικό παρασκηνιακό ρόλο στη διαχείρηση των ελληνοτουρκικών, ενώ θεωρείται ο άνθρωπος που καθοδηγεί τα πράγματα στα Κατεχόμενα.

Ο πρώην διοικητής της ΜΙΤ ήταν πάντα στον σκληρό πυρήνα του βαθέος κράτους στην Τουρκία και στην κατάλληλη στιγμή μεταπήδησε, όπως και πολλοί άλλοι, από το μετακεμαλικό στο ερντογανικό βαθύ κράτος. Αν και τέως κρατικός αξιωματούχος, ο ίδιος διατηρεί στενές σχέσεις με τις παρακρατικές δομές, οι οποίες ήταν πάντα στη σκιά της τουρκικής πολιτικής ζωής.

Οι δημόσιες εμφανίσεις του Σενκάλ Ατασαγκούν σταμάτησαν ξαφνικά τον Ιούνιο του 2005. Τότε, ήταν που ολοκληρώθηκε η θητεία του στις μυστικές υπηρεσίες. Με τον καιρό ξεχάστηκε. Κυκλοφόρησαν, μάλιστα, και φήμες ότι ήταν βαριά άρρωστος, ότι είχε άνοια και ζούσε απομονωμένος… Την ίδια περίοδο, όμως, εκείνος υπό άκρα μυστικότητα αναλάμβανε επικεφαλής σύμβουλος του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, του αρχηγού του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης MHP.

Τουλάχιστον εδώ και μία δεκαετία, μάλιστα, ενορχηστρώνει στο επιχειρησιακό επίπεδο τη στροφή της Τουρκίας προς ανατολάς. Στο ίδιο πλαίσιο, έχει παίξει καθοριστικό ρόλο γενικά στην πυροδότηση ενός ακραίου εθνικισμού και ειδικά του πολεμικού κλίματος εναντίον του Ελληνισμού. Το δόγμα του, το οποίο όλα δείχνουν πως πλέον το συμμερίζεται απολύτως η τουρκική ηγεσία, είναι…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: protothema.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: