Σενεγάλη: Εθνικό πένθος μετά από σύγκρουση δύο λεωφορείων – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Σενεγάλη: Εθνικό πένθος  μετά από σύγκρουση δύο λεωφορείων

Τριάντα εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι περίπου εκατό τραυματίστηκαν στη Σενεγάλη όταν συγκρούστηκαν δυο λεωφορεία, ωθώντας τον πρόεδρο Μακί Σαλ να κηρύξει εθνικό πένθος τριών ημερών και ανακοινώσει άμεσα μέτρα για να βελτιωθεί η οδική ασφάλεια.

Το δυστύχημα, το πιο πολύνεκρο στη χώρα της δυτικής Αφρικής τα τελευταία χρόνια, έγινε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, περί τις 03:00 (τοπική ώρα· 05:00 ώρα Ελλάδας) κοντά στην πόλη Καφρίν, περίπου 250 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Ντακάρ, ανέφεραν η πυροσβεστική και οι τοπικές αρχές.

Η κυβέρνηση δημοσιοποίησε χθες Κυριακή το βράδυ νεότερο απολογισμό του δυστυχήματος, στην κοινότητα Σικιλό, που έκανε λόγο για 39 νεκρούς, 53 τραυματίες που έχουν εισαχθεί και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και 42 ελαφρύτερα τραυματίες, στους οποίους προσφέρθηκαν φροντίδες σε τοπικά κέντρα υγείας.

Τριήμερο εθνικό πένθος

Στα δύο λεωφορεία επέβαιναν «139 ταξιδιώτες τη στιγμή του δυστυχήματος», τόνισε η κυβέρνηση σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Οι δέκα από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, διευκρίνισε ο πρόεδρος Σαλ, που πήγε να επισκεφθεί τραυματίες στο νοσοκομείο της Καφρίν, συνοδευόμενος από την πρώτη κυρία Αμαντού Μπα.

«Έχουν αναγνωριστεί πάνω από 20 πτώματα και σύντομα θα παραδοθούν στις οικογένειες» για τις κηδείες τους, πρόσθεσε.

Ο αρχηγός του κράτους, που κήρυξε «εθνικό πένθος τριών ημερών» από σήμερα, υποσχέθηκε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, την ταχεία λήψη μέτρων για να αποφευχθεί η επανάληψη «τραγωδιών» αυτής της φύσης.

«Δεν μπορούμε να εκθέτουμε τη ζωή των συμπολιτών μας σε ένα σύστημα συγκοινωνιών που αψηφά τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή», είπε ο κ. Σαλ.

Αργότερα σήμερα ο πρωθυπουργός του θα συγκαλέσει διυπουργικό συμβούλιο για να εξετάσει τη λήψη μέτρων για την κατάσταση των οχημάτων, τον τεχνικό έλεγχο, τις άδειες κυκλοφορίας και τα ωράρια των δρομολογίων, απαρίθμησε.

«Μάστιγα»

Ο δήμαρχος της Καφρίν, ο Αμπντουλαγέ Σαϊντού Σο, άλλοτε υπουργός Πολεοδομίας και Στέγης, όπως και ο εισαγγελέας της γειτονικής πόλης Καολάκ ανέφεραν πως το δυστύχημα προκλήθηκε επειδή έσκασε λάστιχο του ενός από τα δύο λεωφορεία και κατόπιν συγκρούστηκαν μετωπικά.

Ο Ουσμάν Σονκό, ηγέτης της αντιπολίτευσης, υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2024, ανέφερε μέσω Twitter πως οργανώνει συγκέντρωση κεφαλαίων για τα θύματα και τις οικογένειές τους, ενώ κάλεσε τις αρχές να δώσουν…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: