Σκέρτσος: Η εξοικονόμηση ενέργειας πρέπει να μπει στην κουλτούρα μας

Σκέρτσος: Η εξοικονόμηση ενέργειας πρέπει να μπει στην κουλτούρα μας

   Το καλό παράδειγμα στην εξοικονόμηση ενέργειας πρόκειται να δώσει το Δημόσιο, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος παραπέμποντας σε σχετικές ανακοινώσεις που θα γίνουν την Τετάρτη. Με μικρές, έξυπνες κινήσεις, εξ άλλου, είναι εφικτός ο εθνικός στόχος εξοικονόμησης ενέργειας κατά 10-15%, πρόσθεσε. Σε κάθε περίπτωση, «η εξοικονόμηση, ανεξαρτήτως της κρίσης, είναι κάτι που πρέπει να μπει στην κουλτούρα μας ούτως ή άλλως. Κάνει καλό στο περιβάλλον, στην τσέπη μας, δημιουργεί πιο συνειδητοποιημένους καταναλωτές», δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ1, σε μια συνέντευξη που κάλυψε όλα τα θέματα της επικαιρότητας.

   Ξεκινώντας από τη σύσκεψη, τη Δευτέρα, στο Μέγαρο Μαξίμου για τα ενεργειακά, διευκρίνισε πως «δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, η σύσκεψη έγινε προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση. Μιλάμε για ένα πολύ δυναμικό φαινόμενο, το οποίο μέρα τη μέρα αλλάζει σε βασικά δεδομένα». Αφού διευκρίνισε δε, πως οι παρεμβάσεις θα είναι σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο, επέμεινε πως «η Ελλάδα έχει φροντίσει, εδώ κι ένα χρόνο, να λάβει πολλά μέτρα ενίσχυσης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων για να μπορέσουν να απορροφήσουν έως και το 95% των αυξήσεων λόγω των διεθνών τιμών. Δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα, πολλές φορές γίνεται αυτή η παρερμηνεία, και σκοπίμως, και από την αντιπολίτευση». Επιπλέον, επεσήμανε, μόλις προχθές η Γερμανία ανακοίνωσε ότι υιοθετεί το ελληνικό σχέδιο ενώ «σήμερα συζητιούνται στις Βρυξέλλες τέσσερις προτάσεις, οι δύο από τις οποίες είναι ελληνικές. Η Ελλάδα έχει κινηθεί εγκαίρως, έχει κάνει ουσιαστική δουλειά», συμπέρανε.

   Ερωτηθείς για το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών», σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση επανεξετάζει το σύστημα τιμολόγησης, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε ως εξής: «Δεν πρέπει να καλλιεργείται πανικός, ζούμε μια ιστορικά πρωτοφανή συγκυρία […] η κυβέρνηση έχει δείξει ότι μπορεί να διαχειρίζεται με σημαντική επάρκεια και αποτελεσματικότητα όλα αυτά τα εξωγενή σοκ». Ταυτοχρόνως, όμως, διευκρίνισε πως «τα χρήματα δεν είναι απεριόριστα, για αυτό πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στη δομή της αγοράς ενέργειας. Ο μηχανισμός και η πολιτική των ενισχύσεων θα συνεχισθούν, δεν μπορούμε να τινάξουμε στον αέρα νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

   Και στο διευκρινιστικό ερώτημα μέχρι πότε θα υποστηρίζονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ήταν καθησυχαστικός, εξηγώντας πως «οι ενισχύσεις κατά ένα μικρό μέρος προέρχονται από τον προϋπολογισμό, κατά το μεγαλύτερο μέρος,…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: