Σκληρή ρητορική κατά Ρωσίας, ήπιες κυρώσεις | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Διάγγελμα Μπάιντεν: σκληρή ρητορική, περιορισμένες κυρώσεις, προετοιμασία για τη ρήξη

Παρότι η Ρωσία δοκίμασε να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού στην ουκρανική κρίση, επιλέγοντας την αναγνώριση των «λαϊκών δημοκρατιών» στο Ντονμπάς και ανακοινώνοντας την αποστολή ρωσικών «ειρηνευτικών» δυνάμεων, η πρώτη επίσημη αντίδραση των ΗΠΑ ήταν πιο σκληρή στο φραστικό επίπεδο, παρά στο επίπεδο των πραγματικών κυρώσεων που ανακοινώθηκαν.

Η ρητορική σκλήρυνση ήταν εμφανής στην επιλογή να αποκαλείται πλέον η ρωσική χειρονομία «εισβολή», που ήταν η λέξη κλειδί μέχρι τώρα για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, ενώ στις πρώτες αντιδράσεις στις ανακοινώσεις Πούτιν δεν είχε χρησιμοποιηθεί, η επιμονή ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να κλιμακώσει την κίνησή της και θα αμφισβητήσει ακόμη περισσότερο την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, όπως προφανώς και η απειλή αυστηρότερων κυρώσεων.

Το Ισραήλ μήλον της έριδος για Αθήνα και Αγκυρα

Οι ίδιες οι κυρώσεις θα μπορούσαν να θεωρηθούν περιορισμένες. Οι κυρώσεις σε βάρος δύο τραπεζών δεν χτυπούν συνολικά το ρωσικό τραπεζικό σύστημα, ενώ τα μέτρα για το δημόσιο ρωσικό χρέος δεν θα έχουν μεγάλη επίπτωση, ιδίως από τη στιγμή που η Ρωσία έχει ούτως ή άλλως σημαντικούς πόρους. Όσο για την ανακοίνωση για το πάγωμα του –ούτως ή άλλως παγωμένου – αγωγού Nord Stream 2, που αφορούσε όχι αμερικανική αλλά γερμανική απόφαση, καλό είναι να θυμόμαστε ότι υπάρχουν ήδη αρκετοί ρωσικοί αγωγοί που τροφοδοτούν την Ευρώπη, εξασφαλίζοντας και σημαντικά έσοδα στη Ρωσία. Οι δε κυρώσεις κατά προσώπων είναι ένα μέτρο που έχει πάντα μεγαλύτερο συμβολισμό παρά ουσία.

Αυτό σημαίνει ότι δεν προκρίθηκαν ακόμη μέτρα που θα συνιστούσαν πραγματικά πλήγματα, όπως θα ήταν η αποπομπή της Ρωσίας από το σύστημα διεθνών συναλλαγών SWIFT (αν και για μια τέτοια κίνηση ούτως ή άλλως έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους οι Ευρωπαίοι) ή η χρήση των εργαλείων κυρώσεων που διαθέτουν οι ΗΠΑ και που μπορούν να στοχοποιήσουν όχι μόνο τις ίδιες τις ρωσικές εταιρείες αλλά και όσους συναλλάσσονται μαζί τους (είδος κυρώσεων που μεταφορικά περιγράφεται ως scarlet letter) και που είχαν χρησιμοποιηθεί κατά του Ιράν.

Από την άλλη, η ρητορική του Μπάιντεν και ο τρόπος που επέμεινε να παρουσιάζει τις ρωσικές κινήσεις ως την αρχή ενός συνολικότερου σχεδίου επίθεσης, σημαίνει ότι ταυτόχρονα ήθελε να δώσει τον τόνο ότι ξεκινά μια συνολικότερη περίοδος αντιπαράθεσης.

Ο αντίκτυπος των ρωσικών χειρισμών

Παρότι οι ΗΠΑ είχαν υψώσει τους τόνους εδώ και καιρό απέναντι στη Ρωσία –με έναν τρόπο προλειαίνοντας το έδαφος για ένα «Νέο Ψυχρό Πόλεμο» ήδη από το 2014 –…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: