Σκλήρυνση κατά πλάκας και εμβόλια COVID-19 | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Ηλίας Μόσιαλος : Σκλήρυνση κατά πλάκας και εμβόλια COVID-19

Η Bρετανική εταιρεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας (Multiple Sclerosis Society) συγκέντρωσε κορυφαίους βρετανούς επιστήμονες, ώστε να υπάρξει συναίνεση για τη στρατηγική για τους εμβολιασμούς των ασθενών για τον COVID-19.

Αξιολογήθηκε ο τρόπος λειτουργίας των εμβολίων COVID-19, αλλά και αξιόπιστα στοιχεία από μελέτες άλλων εμβολίων και το πως επηρεάζουν την πορεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Σε δήλωσή τους εξηγούν πως, δεν συντρέχει ανησυχία ότι οποιοδήποτε εμβόλιο COVID-19 θα είναι επικίνδυνο για αυτούς τους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας που χρησιμοποιούν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα (https://www.mssociety.org.uk/what-we-do/news/ms-society-medical-advisers-release-consensus-statement-covid-19-vaccines).

Σύμφωνα με τη ανακοίνωση, το εμβόλιο δεν αναμένεται να επιδεινώσει τη νόσο ή τα συμπτώματά της, να προκαλέσει υποτροπή/ ώση ή να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των DMT φαρμάκων (αυτών δηλαδή που επηρεάζουν την εξέλιξη της νόσου: Disease Modifying Treatments, DMT). Επιπλέον, δεδομένου πως κανένα από τα κορυφαία υποψήφια εμβόλια COVID-19 δεν μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη, θεωρείται πως θα είναι ασφαλή για όλους τους ασθενείς σε όλους τους τύπους DMT θεραπείας.

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τους ασθενείς σε DMT θεραπεία και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων COVID-19

• Ορισμένα DMT φάρμακα ενδέχεται να μειώσουν την αποτελεσματικότητα οποιουδήποτε εμβολίου επειδή αποτρέπουν την πλήρη ανοσοαπόκριση στο εμβόλιο. Επομένως, το εμβόλιο COVID-19 μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικό για άτομα που πρόσφατα έλαβαν ή λαμβάνουν DMT.
• Δεν συστήνεται ή δεν θεωρείται σκόπιμο να υπάρξει αλλαγή στη θεραπεία ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Ακόμη και η μειωμένη ανοσοαπόκριση είναι καλύτερη από τη μηδενική προστασία, οπότε οι ειδικοί συστήνουν τον εμβολιασμό στους ασθενείς σε DMT θεραπεία.

Ακολουθούν και κάποιες λεπτομερείς σκέψεις των ειδικών προς τους ασθενείς σε θεραπεία με ορισμένα DMT και το πώς θα μπορούσαν οι θεραπέίες να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων COVID-19:

• Θεραπεία με οκρελιζουμάμπη (ocrelizumab): μπορεί να μειώσει την απόκριση σε ορισμένα εμβόλια έως και 50%. [Μπορεί να είναι ωφέλιμο να καθυστερήσετε την πρώτη δόση οκρελιζουμάμπης για να λάβετε πρώτα το εμβόλιο. Γενικά, θα υπήρχε περιορισμένο όφελος από την καθυστέρηση ενός δεύτερου ή τρίτου κύκλου με την ελπίδα αύξησης της αποτελεσματικότητας του εμβολίου (παρόμοιες συμβουλές δίνονται για όσους λαμβάνουν ριτουξιμάμπη)].

• Θεραπεία με…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: