«Σκοντάφτει» στο Βερολίνο ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το SWIFT

«Σκοντάφτει» στο Βερολίνο ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το SWIFT

Ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα τραπεζικών συναλλαγών SWIFT θα είχε τεράστιες επιπτώσεις για τις γερμανικές επιχειρήσεις και απαιτεί μεγάλη προετοιμασία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, την ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνέρχονται στο Παρίσι για να συζητήσουν την ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση «θέλει να κόψει όλους τους δεσμούς ανάμεσα στην Ρωσία και το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, ο οποίος έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών στο Παρίσι, τόνισε ότι η γαλλική οικονομία «έχει μικρή έκθεση στην Ρωσία».

«Θέλουμε να απομονώσουμε οικονομικά την Ρωσία (…) Θέλουμε να στεγνώσουμε την χρηματοδότηση» της ρωσικής οικονομίας, είπε.

«Στόχος μας είναι να γονατίσουμε την ρωσική οικονομία, αυτό θα πάρει τον αναγκαίο χρόνο», δήλωσε ο Μπρουνό Λεμέρ.

Μεταξύ των κυρώσεων που ενεργοποιεί η Ευρωπαϊκή Ενωση κατά της Ρωσίας, ο δραστικός περιορισμός της πρόσβασής της στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, εμποδίζοντας και επιβαρύνοντας την χρηματοδότηση του χρέους της.

Η Ένωση θα περιορίσει επίσης την πρόσβαση της Ρωσίας σε ζωτικής σημασίας τεχνολογία, στερώντας της την πρόσβαση σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό και λογισμικό, με στόχο να καταφέρει βαρύ πλήγμα στην οικονομία της, εξήγησε χθες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι κυρώσεις αυτές θα πλήξουν τις μεταφορές, τον αεροναυπηγικό τομέα, τους ημιαγωγούς, όλες τις σημαντικές για την ρωσική οικονομία τεχνολογίες» εξήγησε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, ενώ άλλο πακέτο κυρώσεων θα πλήξει συγκεκριμένα πρόσωπα.

Ωστόσο, καμία ενέργεια δεν αποφασίσθηκε σε σχέση με το διεθνές σύστημα τραπεζικών συναλλαγών SWIFT, κυρίως εξαιτίας των αντιρρήσεων της Γερμανίας. «Είναι η έσχατη επιλογή», είπε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών.

«Υπάρχουν δυνατότητες για πρόσθετα μέτρα, αλλά πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί ως προς τα αποτελέσματά τους: οι συνέπειες πρέπει να πλήξουν την ρωσική οικονομία» τόνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ στο πλευρό του γάλλου ομολόγου του, εννοώντας προφανώς ότι οι συνέπειες δεν πρέπει να πλήξουν την γερμανική οικονομία.

Η Γερμανία διατηρεί σχέση υψηλής εξάρτησης από την Ρωσία στον τομέα του φυσικού αερίου και ο αποκλεισμός…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: skai.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: