Σκωτσέζικο ντους στην οικονομία: Αποκλιμάκωση στον πληθωρισμό, νέες ανατιμήσεις στα τρόφιμα

Τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει οι βιομηχανίες με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ προβλέπουν μεγάλες αυξήσεις

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου, η Eurostat θα μας δώσει τα… φώτα της σχετικά με τις πρώτες εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου στην Ευρωζώνη. Όλες οι αναλύσεις κάνουν λόγο για αποκλιμάκωση του κι επιστροφή του σε μονοψήφια ποσοστά από το 10,1% του Νοεμβρίου. Στην Ελλάδα ο Νοέμβριος είχε κλείσει στο 8,8% και οι εκτιμήσεις μιλούν για μείωση του και στη χώρα μας.  

Η αποκλιμάκωση αυτή εξηγείται από 2 κυρίως λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με την αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας. To πρώτο μισό του Δεκεμβρίου η τιμή του φυσικού αερίου κινήθηκε μεταξύ 135€-150€Mwh , όμως από τις 16 η τιμή βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση κι αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί στο τελικό μέγεθος. Σχετικά χαμηλά κινήθηκε και το πετρέλαιο το οποίο καθ’όλη τη διάρκεια του μήνα δεν ξεπέρασε τα 87$/βαρέλι.  

Ο δεύτερος είναι η λεγόμενη βάση σύγκρισης η οποία γίνεται με τον αντίστοιχο μήνα της περασμένης χρονιάς κι αν ανατρέξει κάποιος στα στοιχεία θα δει ότι ήδη από το Νοέμβριο του 2021 ο πληθωρισμός είχε αρχίσει να …δαγκώνει ξεπερνώντας το 5%.  

Τα θετικά τελειώνουν κάπου όμως κάπου εδώ. Μπορεί ο ενεργειακός πληθωρισμός να αποκλιμακώνεται , τα στοιχεία όμως θα δείξουν ότι ο πληθωρισμός τροφίμων επιμένει σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα και οι οιωνοί δεν είναι καλοί.  

Σύμφωνα με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει οι βιομηχανίες με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ προβλέπουν μεγάλες αυξήσεις που αναμένονται από την ερχόμενη εβδομάδα :  

Απορρυπαντικά, Σαμπουάν  30%   

Σάλτσες, Σοκολατοειδή        30% 

Βρεφικές πάνες                    30% 

Δημητριακά, Κονσέρβες       20% 

Καθαριστικά σπιτιού             19% 

Τυριά, Φρυγανιές                  18% 

Ελαιόλαδο                              15% 

Ρύζι                                         14% 

Μαρμελάδες                           12% 

Εμφιαλωμένο νερό               11% 

Αναψυκτικά                           10% 

Γιαούρτια                               9% 

Βρεφικό γάλα                        8% 

Φρουτόκρεμες                       8% 

Δεν είναι τυχαίο ότι στις τελευταίες προβλέψεις της για το 2022, η ΕΚΤ και η Κριστίν Λαγκάρντ έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στις τιμές των τροφίμων τονίζοντας ότι θα παραμείνουν υψηλές τουλάχιστον τους πρώτους μήνες του 2023.  

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση επαναλαμβάνει , με τελευταίο τον Άδωνι Γεωργιάδη, ότι δεν έχει τα δημοσιονομικά περιθώρια για να μειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: skai.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: