Σκρέκας: Η Αλεξανδρούπολη στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων

Τη στρατηγική σημασία της κατασκευής και λειτουργίας της Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης, σε μία περίοδο που «έχει καταρριφθεί ο μύθος της ενεργειακά ασφαλούς Ευρώπης», εξήρε σήμερα από την πρωτεύουσα του Έβρου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Αναφερόμενος στην τεράστια, όπως είπε, ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη, σκιαγράφησε την «ενεργειακή αρχιτεκτονική», το οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης και της προσπάθειες που καταβάλλει προκειμένου «να συμβάλλουμε στην ευρωπαϊκή λύση για να διασφαλίσουμε την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας και της Ευρώπης…», ένα σχέδιο με τρεις βασικούς άξονες.

– Τη διασφάλιση προσιτών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και ενέργειας συνολικά σε νοικοκυριά, επαγγελματίες και επιχειρήσεις, με τη διάθεση για το 2022 οκτώ δισ. ευρώ για τη στήριξη των λογαριασμών ρεύματος, διευκρινίζοντας ότι μόνο το ένα τρίτο αυτών προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και το 70% από έναν μηχανισμό φορολόγησης των υπερκερδών των εταιριών ηλεκτροπαραγωγής.

-Τη διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού της Ελλάδας, με την έγκαιρη και αποφασιστική ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας μέσω της υλοποίησης εμβληματικών ενεργειακών υποδομών και οικοδομώντας διεθνείς συμμαχίες.

-Το μετασχηματισμό δομικά του ενεργειακού κλάδου της Ελλάδας επιταχύνοντας ισόρροπα την πράσινη μετάβαση.

«Μέσα σ’ ένα περιβάλλον γενικευμένης κρίσης αυξάνουμε την ενεργειακή μας ανταγωνιστικότητα προωθώντας και επιταχύνοντας τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αλλά και τα έργα αποθήκευσης ενέργειας», είπε χαρακτηριστικά.

Ενδεικτικά της αποτελεσματικότητας αυτού του σχεδιασμού, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είναι τα ποσοτικά στοιχεία εγκατάστασης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε από το 2015 έως το 2018 εγκαθίσταντο, κατασκευάζονταν και συνδέονταν στην Ελλάδα περίπου 100-200 MW ΑΠΕ ενώ μόνο το 2022 κατασκευάστηκαν 1700 MW ΑΠΕ, ήτοι διπλάσια ισχύς σε ένα έτος συγκριτικά με την προαναφερθείσα τετραετία.

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Σκρέκας και στον ενεργειακό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την περιοχή της Αλεξανδρούπολης η οποία «από το βορειοανατολικό άκρο της Ελλάδας έχει μετατραπεί στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων. Η πρωτεύουσα του Νομού Έβρου τα τελευταία χρόνια μετατρέπεται σ’ ένα σημαντικό ενεργειακό σταυροδρόμι».

Υπογραμμίζοντας τη στήριξη για την ανάπτυξη στην περιοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δηλωτική της οποίας…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: