Σκυλακάκης: Ανοιχτό για νέα μέτρων στήριξης σχετικά με την ενεργειακή κρίση

Σκυλακάκης: Ανοιχτό για νέα μέτρων στήριξης σχετικά με την ενεργειακή κρίση

«Η πραγματική πολιτική δεν γίνεται με οράματα, αλλά με αριθμούς, συγκρίνοντας και βλέποντας τα ποιοτικά στοιχεία και αυτά μας δείχνουν μια καλύτερη προοπτική για την χώρα και αυτή θα πρέπει να την επιδιώξουμε, έξω από πολιτικές διαφορές» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, κατά τη συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, στην Επιτροπή Οικονομικών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, απάντησε στις παρατηρήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης σχετικά με την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης του πληθωρισμού.

Ειδικότερα, για την άμβλυνση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, ανέφερε πως αυτή είναι μια εξωτερική κρίση και ήδη η κυβέρνηση έβαλε μέτρα, ύψους 500 εκατ. ευρώ, μέχρι το τέλος του 2021 και επιφυλαχθήκαμε μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης για τις αρχές του 2022. Προς το παρόν, ανέφερε, «δεν εκτιμάται ότι αυτή η κρίση θα περάσει πέρα του Απριλίου, αλλά θα το δούμε. Και σε κάθε περίπτωση η ΔΕΗ βοηθάει σημαντικά στις απομειώσεις των τιμολογίων, γιατί έχουν αναταχθεί τα οικονομικά της».

Για τον πληθωρισμό, σημείωσε πως «πράγματι έχουμε μια αύξηση τιμών, που οφείλεται στην διεθνή αλυσίδα προσφοράς, αλλά η δική μας εκτίμηση, όπως και οι μακροοικονομικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ και της ΕΕ, είναι πως δεν πρόκειται για μια μόνιμη αύξηση του πληθωρισμού και οι τιμές σταδιακά θα επανέλθουν». Όπως είπε, παρατηρούμε την πορεία του και σημείωσε πως «ο πληθωρισμός πρέπει να μετράται πρώτα και μετά να ακολουθούμε πολιτικές, γιατί εάν κάνουμε το αντίστροφο κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε πληθωριστικές προσδοκίες και να μεγαλώσουμε ή να προκαλέσουμε βαθύτερο πρόβλημα από αυτό που υπάρχει».

Ο Θ. Σκυλακάκης απέρριψε τις αναφορές της αντιπολίτευσης για αύξηση της φορολογίας, λέγοντας πως σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2019 είχαμε 180 δισ. ευρώ ΑΕΠ και 51 δισ. ευρώ σε φόρους της κεντρικής κυβέρνησης. Το 2022 θα πάμε σε 186 δισ. ευρώ ΑΕΠ και 49,5 δισ. φόρους της κεντρικής κυβέρνησης και με μειωμένες εισφορές κατά 4 μονάδες. Συνεπώς, είπε, «υπάρχει μια τεράστια μείωση της φορολογίας, δεδομένων των συνθηκών και αυτή είναι και μόνιμη». Σχετικά με τη μείωση της φορολογίας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «αυτή πάντα έχει δύο πτυχές. Η μία είναι καθαρά αναπτυξιακή και αφορά κίνητρα για επενδύσεις και κάλυψη του επενδυτικού κενού που τρώει τα σωθικά της ελληνικής οικονομίας και η δεύτερη, είναι η διευκόλυνση της κοινωνίας και η βελτίωση βιοτικού επιπέδου. Η φορολογική…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: