Σκυλακάκης; Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την επιχειρηματικότητα

Σκυλακάκης; Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την επιχειρηματικότητα

«Μεγάλη ευκαιρία» για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις στην Ελλάδα χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης τους ευρωπαϊκούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, σε παρέμβαση του μέσω τηλεδιάσκεψης, στη συζήτηση με θέμα : «Ενίσχυση φορέων και επιχειρήσεων μέσω των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης – Επιλεξιμότητες», που πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο του Υπουργείου Οικονομικών στη ΔΕΘ (περίπτερο 15).

«Τα δάνεια αυτά είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις στην Ελλάδα και καλό είναι να τα αξιοποιήσουμε» τόνισε ο Θόδωρος Σκυλακάκης.

Στη συζήτηση συμμετείχαν με φυσική παρουσία ο διοικητής της ειδικής υπηρεσίας του Ταμείου Ανάκαμψης Νίκος Μαντζούφας και ο διευθυντής του Τμήματος Χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Γιάννης Καλτσάς, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις επιλεξιμότητες, στη διαδικασία, στους όρους και στους τρόπους με τους οποίους τα κεφάλαια αυτά θα διατεθούν στην επιχειρηματικότητα.

Ο κ. Μαντζούφας υπογράμμισε ότι από τα περίπου 30,5 δισεκατομμύρια ευρώ των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που θα διατεθούν στην Ελλάδα, τα 17,8 θα είναι επιδοτήσεις σε διάφορα δημόσια έργα κυρίως για ψηφιοποίηση, πράσινη μετάβαση, κοινωνικά προγράμματα, ενώ «ένα μέρος των επιδοτήσεων θα διατεθεί αποκλειστικά στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα» για δράσεις, όπως η ψηφιοποίηση και η ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων.

Ανέφερε, επίσης, ότι, παραλλήλως, άλλα 12,7 δισεκατομμύρια ευρώ θα είναι δάνεια για τη χώρα, τα οποία έχουν εξασφαλιστεί «με πολύ χαμηλό επιτόκιο» και αυτά θα διοχετευτούν από το Τ.Α., μέσω του τραπεζικού συστήματος «σε όλη την επιχειρηματικότητα, μικρή μεσαία και μεγάλη», δίνοντας το πλεονέκτημα ενός πολύ χαμηλού επιτοκίου, «σε βιώσιμες, όμως, επενδύσεις».

Από τους πόρους του Τ.Α. έχουν ήδη έρθει ήδη 4 δισεκατομμύρια ευρώ και άλλα 3,5 αναμένονται μέχρι το τέλος του χρόνου.

«Θα χρηματοδοτήσουμε πέντε άξονες: πράσινη μετάβαση, ψηφιακό μετασχηματισμό, έρευνα και καινοτομία, εξωστρέφεια, μεγέθυνση ελληνικών επιχειρήσεων» δήλωσε ο κ. Ματζούφας και πρόσθεσε: «Σχεδόν, το σύνολο της επιχειρηματικότητας μπορεί να δει ότι βρίσκεται σε θέση να είναι επιλέξιμο, σε αυτές τις δράσεις».

Ο κ. Ματζούφας υπογράμμισε ότι, στο πλαίσιο της συνεργασίας με το τραπεζικό σύστημα, επίκειται συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ύψους έως πέντε δισ. ευρώ, «η οποία, με μόχλευση της ΕΤΕπ, θα οδηγήσει σε χαμηλού επιτοκίου δάνεια προς βιώσιμα…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: