Σουηδία : Δικαιώνεται στη διαχείριση του κορωνοϊού ; – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Σουηδία : Δικαιώνεται στη διαχείριση του κορωνοϊού ;

Τη στιγμή που αρκετές ευρωπαϊκές χώρες – της δικής μας συμπεριλαμβανομένης – βλέπουν τον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού να εκτινάσσεται σε ύψη που είχαν να σημειωθούν από την κορύφωση της πανδημίας, η Σουηδία, η χαλαρή προσέγγιση της οποίας την κατέστησε το «μαύρο πρόβατο» του πλανήτη, έχει έναν από τους χαμηλότερους ρυθμούς μετάδοσης σε ολόκληρη την ήπειρο.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC), το σύνολο των νέων κρουσμάτων της σκανδιναβικής χώρας για το 14ημερο που προηγήθηκε της Τρίτης αντιστοιχούσε σε 22,2 ανά 100.000 κατοίκους. Στην Ισπανία, ο αντίστοιχος αριθμός έφτασε τα 279, τα 158.5 στη Γαλλία, τα 118 στην Τσεχία, τα 77 στο Βέλγιο και τα 59 στη Βρετανία. Όλες οι υπόλοιπες χώρες είχαν επιβάλει lockdown την άνοιξη.

Κορωνοϊός : Επιστροφή στον… Μάρτιο – Σήμα κινδύνου από τα συγκριτικά στοιχεία

Καλή επιδημιολογική εικόνα

Εικοσιδύο από τις 31 ευρωπαϊκές χώρες που εξέτασε το ECDC είχαν υψηλότερους ρυθμούς μετάδοσης. Τα νέα κρούσματα, που πλέον ανακοινώνονται για τη Σουηδία μόνο από την Τρίτη μέχρι την Παρασκευή, κινούνται περίπου στους ίδιους ρυθμούς όπως στα μέσα Μαρτίου, ενώ τα στοιχεία της εθνικής υπηρεσίας υγείας δείχνουν ότι μόνο το 1,2% από τα 120.000 τεστ που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα την προηγούμενη εβδομάδα βγήκαν θετικά.

Η Σουηδία είχε επίσης λιγότερες ημερήσιες λοιμώξεις από τη Νορβηγία και τη Δανία, τις γειτονικές σκανδιναβικές χώρες. Δεκατρία κρούσματα βρίσκονται σε ΜΕΘ στα σουηδικά νοσοκομεία, ενώ ο μέσος όρος θανάτων που σχετίζονται με κορωνοϊό σε επτά ημέρες είναι μηδενικός.

«Μια πιο βιώσιμη στρατηγική»

«Δεν έχουμε την αναζωπύρωση της ασθένειας που βλέπουν πολλές άλλες χώρες», τόνισε ο Άντριου Τέγκνελ, ο κορυφαίος επιδημιολόγος της χώρας και αρχιτέκτονας της στρατηγικής της απέναντι στον κορωνοϊό, σε συνέντευξή του στο France-24. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η χώρα του ήταν γενικώς ικανοποιημένη από τη γενική της στρατηγική.

«Στο τέλος, θα δούμε πόσο διαφορετικά θα είναι τα αποτελέσματα μιας στρατηγικής, που είναι πιο βιώσιμη, μπορεί να διατηρηθεί για περισσότερο καιρό, αντί για μια στρατηγική αλλεπάλληλων lockdown και αποσπασματικών ανοιγμάτων».

Τι μέτρα είχε ακολουθήσει η Σουηδία

Σε αντίθεση με άλλες χώρες, η Σουηδία έκλεισε τα σχολεία για τα παιδιά άνω των 16 ετών, όμως κράτησε εκείνα που απευθύνονταν σε μικρότερους μαθητές ανοιχτά, επιμένοντας στη φυσική παρουσία στις τάξεις. Τώρα, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια λειτουργούν και πάλι κανονικά.

Επιπλέον, απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις άνω των 50…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: