Σπιρουλίνα στην εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Σπιρουλίνα στην εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η εγκυμοσύνη έχει πολλά do & don’ts. Για παράδειγμα, το να φάει μια έγκυος σούσι, να κάνει μπάνιο με καυτό νερό, να κοιμηθεί μπρούμυτα ή να λάβει συμπληρώματα διατροφής όπως η σπιρουλίνα, φαίνεται ότι είναι απαγορευτικά και εγκυμονούν κινδύνους.
Αν λοιπόν είστε έγκυος και αναρωτιέστε αν μπορείτε να λάβετε σπιρουλίνα, δεν έχετε παρά να διαβάσετε το άρθρο που ακολουθεί.

Τι είναι η σπιρουλίνα;
Η σπιρουλίνα είναι ένα απλό, μονοκύτταρο, μικροσκοπικό θαλασσινό φυτό πράσινου-γαλαζωπού χρώματος με την επιστημονική ονομασία Arthrospira platensis. Κάτω από το μικροσκόπιο, η σπιρουλίνα φαίνεται σαν μια σπείρα με μακριά και λεπτά νήματα. Το άρωμα και η γεύση της σπιρουλίνας είναι παρόμοια με των φυκιών.
Η σπιρουλίνα θεωρείται ως το πλέον θρεπτικώς πλήρες συμπλήρωμα διατροφής. Είναι πλούσια πηγή πολλών σημαντικών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών, των σύνθετων υδατανθράκων, του σιδήρου και των βιταμινών Α, Κ και Β. Έχει επίσης μεγάλη περιεκτικότητα σε καροτενοειδή (όπως η β-καροτίνη και η κίτρινη ξανθοφύλλη που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες) καθώς και σε χλωροφύλλη, λιπώδη και νουκλεϊκά οξέα και λιπίδια.

Είναι ασφαλής η πρόσληψή της κατά την εγκυμοσύνη;
“Οι ειδικοί δεν συμφωνούν σε ό,τι έχει να κάνει με την ασφάλεια της σπιρουλίνας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αυτό γιατί δεν έχουν γίνει πολλές έρευνες σε ανθρώπους!”, αναφέρει η Nicole Avena-Blanchard, PhD, και βοηθός καθηγητή της νευροεπιστήμης στο Mount Sinai Medical School στη Νέα Υόρκη και συγγραφέα του βιβλίου “Τι να φας όσο είσαι έγκυος (What to Eat When You’re Pregnant)”.
Εξαιτίας αυτού, η Avena-Blanchard επισημαίνει ότι μια εγκυμονούσα θα πρέπει πρώτα να λάβει τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού της προτού καταναλώσει τη σπιρουλίνα.
Ποια είναι τα πιθανά διατροφικά οφέλη της σπιρουλίνας για την εγκυμοσύνη;
Η σπιρουλίνα είναι η πιο πλούσια τροφή σε β-καροτένιο με ένα πλήρες φάσμα δέκα καροτενοειδών. Περίπου τα μισά από αυτά είναι πορτοκαλί καροτένια (άλφα, βήτα και γάμα) και τα άλλα μισά είναι κίτρινες ξανθοφύλλες. Αυτές οι δύο ουσίες συνεργάζονται ιδανικά σε διαφορετικά σημεία στο σώμα μας για την ενίσχυση της αντιοξειδωτικής του προστασίας.

Περίπου το 60% της αποξηραμένης σπιρουλίνας είναι πρωτεΐνη, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την αναγέννηση των κυττάρων. Είναι μια τροφή που μπορεί να φέρει σε ισορροπία μια διατροφή που είναι πλούσια σε λιπαρά και χοληστερόλη και να αντικαταστήσει μέχρι ενός σημείου το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα στη διατροφή ενός ατόμου.

Κάθε 10 γραμμάρια…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: mothersblog.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: