Στ. Κουντούρης: Δεδομένη, εφαρμόσιμη και επιτυχής η συνεπιμέλεια στο Δίκαιο του ευρωπαϊκού Βορρά

Στ. Κουντούρης: Δεδομένη, εφαρμόσιμη και επιτυχής η συνεπιμέλεια στο Δίκαιο του ευρωπαϊκού Βορρά

Θα πρόκειται για τη σημαντικότερη αλλαγή στο Οικογενειακό Δίκαιο τα τελευταία 40 χρόνια και θα ρυθμίσει μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στη συνεπιμέλεια των παιδιών διαζευγμένων ζευγαριών. Τα ζητήματα που έχουν ανακύψει μετά και τη διαρροή των άρθρων του σχεδίου νόμου είναι πολλά και έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις τόσο από ομάδες που είναι αντίθετες με τη συνεπιμέλεια όσο και από ομάδες που θεωρούν ότι το νομοσχέδιο θα έπρεπε να είναι πιο τολμηρό.
Ο κ. Σταμάτης Κουντούρης είναι δικηγόρος με εμπειρία στο Οικογενειακό Δίκαιο, αλλά είναι και διαπιστευμένος διαμεσολαβητής, ιδιότητα που του επιτρέπει να ζει από μέσα τη διαδικασία διαμεσολάβησης και διαπραγματεύσεων σε διαζύγια.

Ο κ. Κουντούρης μίλησε στο CNN Greece για τα προβλήματα που ανακύπτουν σε συγκρουσιακά διαζύγια και κάνει μια αξιολόγηση των διατάσεων του σχεδίου νόμου που έχει διαρρεύσει.
– Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που ανακύπτουν κατά την εφαρμογή του νόμου μέχρι σήμερα για την επιμέλεια τέκνων σε περίπτωση συγκρουσιακού διαζυγίου;
Ένα είναι το κυριότερο πρόβλημα κατά την εφαρμογή του ισχύοντος νόμου σε περιπτώσεις αντιδικίας ή συγκρουσιακού διαζυγίου, όπως λέγεται συχνότερα στις μέρες μας.

Από το οικείο κεφάλαιο του Αστικού Κώδικα (του νόμου δηλαδή που καθορίζει τα της επιμέλειας των τέκνων μετά το διαζύγιο των γονέων του) ελλείπει ή ακόμα και αποκλείεται αν θέλετε κατά την ισχύουσα διατύπωση του νόμου, η δυνατότητα του Δικαστού να αναθέσει από κοινού την επιμέλεια και στους δύο γονείς.
Σπεύδω να επισημάνω, ότι αυτή, είναι η κρατούσα άποψη των δικαστηρίων με ορισμένες (μάλλον ελάχιστες) εξαιρέσεις, η πλειοψηφία των οποίων, εξαιρέσεων, αφορά αντιδικία στην ανάθεση της επιμέλειας του τέκνου μετά από κάποιο χρονικό σημείο στο οποίο οι γονείς είχαν συμφωνήσει την από κοινού άσκηση της επιμέλειας του τέκνου τους.
Κοντολογίς, κοινή επιμέλεια σε περίπτωση αντιδικίας των γονέων δεν προβλέπεται και σπανίως «δίνεται», παρά μόνον αν σε κάποιο προηγούμενο χρονικό σημείο οι γονείς είχαν συμφωνήσει την κοινή επιμέλεια του τέκνου τους. Ελάχιστες δικαστικές αποφάσεις διαφοροποιούνται από αυτή την αρχή.

Όπως γνωρίζουμε όλοι ωστόσο, στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων και οι δύο γονείς αγαπούν και ενδιαφέρονται για το παιδί τους με αποτέλεσμα να είναι άδικο τόσο για το ανήλικο όσο και για τους γονείς του, ένας εξ αυτών να πρέπει οπωσδήποτε να αποκλεισθεί από την άσκηση της επιμέλειας του τέκνου του γιατί στην ουσία περί αποκλεισμού…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: mothersblog.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: