Στα αζήτητα τα δάνεια για μικρές επιχειρήσεις με εγγύηση Δημοσίου– Πήραν μόνο το 3%!

Στα αζήτητα τα δάνεια για μικρές επιχειρήσεις με εγγύηση Δημοσίου– Πήραν μόνο το 3%!

Δεκάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μικρά δάνεια για κεφάλαιο κινήσεως, με εγγύηση του Δημοσίου, προσπερνώντας τα αυστηρά τραπεζικά κριτήρια. Περιέργως όμως, το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί μέχρι στιγμής είναι μηδαμινό. Ενώ οι συλλογικοί φορείς των ΜμΕ και των ελεύθερων επαγγελματιών συνεχίζουν να προβάλλουν αιτήματα για πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη, τα διαθέσιμα κονδύλια δεν απορροφώνται!

Οι αιτήσεις είναι ελάχιστες, προβληματίζοντας το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, που πίεζε μέχρι τώρα τις τράπεζες, θεωρώντας ότι αντιμετωπίζουν με εξαιρετική αυστηρότητα τα σχετικά αιτήματα, με αποτέλεσμα να “κλείνουν την πόρτα” σε δεκάδες χιλιάδες  ενδιαφερόμενους.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από τον τρίτο κύκλο του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων που “τρέχει” από τα τέλη Μαϊου, έχει απορροφηθεί μόλις το 3% του διαθέσιμου συνολικού ποσού – μόλις 14,5 εκατ. ευρώ από τα  460 εκατομμύρια!

 Κίνδυνος να χαθούν

Αυτά τα κονδύλια θα χαθούν αν δεν απορροφηθούν έως τα τέλη του έτους, επειδή το εν λόγω χρηματοδοτικό εργαλείο εντάσσεται στο προσωρινό πλαίσιο στήριξης και έχει προκαθορισμένη χρονική διάρκεια.

Το θέμα έχει απασχολήσει  τραπεζίτες και αρμόδιους κυβερνητικούς επιτελείς. Σε πρόσφατες συζητήσεις τους, τα τραπεζικά στελέχη που βρέθηκαν ενώπιον σφοδρών επικρίσεων, απέδωσαν την μικρή απορροφητικότητα και την έλλειψη ενδιαφέροντος από πλευράς των επιχειρήσεων σε δύο παράγοντες:

Στην ανεπαρκή ενημέρωση των μικροεπιχειρηματιών και  των ελεύθερων  επαγγελματιών όσον αφορά τη δυνατότητα χρηματοδότησής τους με εγγύηση του Δημοσίου.
Στο γεγονός ότι οι περισσότερες μικρές επιχειρήσεις που έχουν “τακτοποιημένες” τις φορολογικές υποχρεώσεις τους και δεν είναι κόκκινες στις τράπεζες, έχουν καλύψει ήδη τις χρηματοδοτικές ανάγκες τους με τους αλλεπάλληλους κύκλους  επιστρεπτέας προκαταβολής.
Εχοντας μάλιστα αναλάβει την υποχρέωση να μην κάνουν απολύσεις για να λάβουν την επιστρεπτέα προκαταβολή, δεν θέλουν τώρα να αναλάβουν τέτοια δέσμευση και για τους επόμενους μήνες, παίρνοντας δάνειο με εγγύηση Δημοσίου.

Οι δικαιούχοι και οι όροι χορήγησης

Η κυβέρνηση ζητάει τώρα από τις τράπεζες να εντείνουν τις προσπάθειες και να διαμηνύσουν στις μικρές επιχειρήσεις-πελάτες τους ότι θα χαλαρώσουν κάπως τα κριτήρια στις εγκρίσεις δανείων εγγυημένων από το Δημόσιο. 

Επισημαίνεται ότι τα δάνεια αυτής της κατηγορίας:

Προορίζονται για πολύ μικρές επιχειρήσεις, με ετήσιο τζίρο…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: