Σταϊκούρας: Η Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά υψηλής, μακροπρόθεσμης ανάπτυξης

Σταϊκούρας: Οι περισσότεροι θα πληρώσουν ακόμη λιγότερο ΕΝΦΙΑ από το 2022

Αδήριτη ανάγκη αποτελούν η συνέχιση της εφαρμογής μιας συνετής και υπεύθυνης οικονομικής πολιτικής, η συνέχιση της στήριξης της κοινωνίας απέναντι στις προαναφερθείσες προκλήσεις με στοχευμένα μέτρα όμως, μέσα στο πλαίσιο των προβλέψεων του προϋπολογισμού, καθώς και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, των διαρθρωτικών αλλαγών και των αποκρατικοποιήσεων. Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε ομιλία του στο «The World Ahead 2022- Athens Gala Dinner» του Economist. Τόνισε δε, ότι η κυβέρνηση, με τη στρατηγική και τις πολιτικές της, προσβλέπει στην ένταξη τής ελληνικής οικονομίας στις σύγχρονες και δυναμικές οικονομίες της Ευρώπης, και στη συνολική ισχυροποίηση της χώρας. Και αυτό, πρόσθεσε, θα επιτευχθεί με τη συμβολή όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.

Ειδικότερα, αρχικά ο υπουργός έκανε μια συνοπτική επισκόπηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας και των προοπτικών της για την τρέχουσα χρονιά, αλλά και τα επόμενα έτη, λέγοντας ότι η πορεία και οι προοπτικές εμπνέουν αισιοδοξία, παρά το πέπλο της ρευστότητας, της αβεβαιότητας και των δυσκολιών που προκαλούν η γεωπολιτική, η πανδημική και η ενεργειακή κρίση, σε πλανητικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως ανέφερε, «η Ελλάδα ανέκτησε το 2021 σχεδόν το σύνολο των απωλειών του 2020, που οφείλονταν στην επέλαση της πανδημίας, και μπαίνει σε τροχιά υψηλής, μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, “τύπου V”, ξεπέρασε, όπως όλα δείχνουν, τις προβλέψεις, και αναμένεται να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην ευρωζώνη. Οι Χειμερινές Προβλέψεις, που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη Πέμπτη, το επιβεβαιώνουν. Επιπλέον, προβλέπεται ότι την ισχυρή αυτή ανάκαμψη, θα ακολουθήσει υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, τόσο εφέτος όσο και τα επόμενα χρόνια. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι η χώρα μας αναμένεται να επιτύχει τη δεύτερη υψηλότερη- σωρευτικά- ανάπτυξη την τριετία 2021-2023».

Στη συνέχεια, ο υπουργός έκανε αναφορά σε σειρά μακροοικονομικών μεγεθών και δεικτών που αποτυπώνουν τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας:

1. «Η αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος εδράζεται, κυρίως, στις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Διεθνείς επενδυτικοί όμιλοι “προσδένονται” στη χώρα μας, δίνοντας ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης στο παρόν και το μέλλον της. Συνολικά, οι επενδύσεις παρουσιάζουν τη 2η μεγαλύτερη αύξηση στην ευρωζώνη. Και οι εξαγωγές διαμορφώνονται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο. Επενδύσεις και εξωστρέφεια που δημιουργούν θέσεις…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: skai.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: