Σταϊκούρας: Ποιες αλλαγές έρχονται στον φόρο εισοδήματος

Σταϊκούρας: Ποιες αλλαγές έρχονται στον φόρο εισοδήματος

Για τις αλλαγές στον φόρο εισοδήματος μίλησε στον κόμβο TAXHEAVEN («Διάλογοι ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΑ» ) και τον ΣΚΑΪ (Γιώργο Αυτιά) ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σε 8 δόσεις ο φόρος εισοδήματος

Διευκρίνισε, δε, ότι ο φόρος εισοδήματος θα ξεκινήσει να πληρώνεται από τον Ιούλιο, σε 8 δόσεις, ενώ η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει από το Μάρτιο ώστε να μπορέσουν οι λογιστές να δημιουργήσουν στις φορολογικές δηλώσεις τις προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός τόνισε: «Έχουμε ήδη συνεργασία με τον αρμόδιο υφυπουργό τον κο Βεσυρόπουλο και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, έτσι ώστε όχι μόνο εσωτερικά η ΑΑΔΕ να είναι έτοιμη να ανοίξει το σύστημα από τον Μάρτιο αλλά και όλοι οι αρμόδιοι φορείς (ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, Ελληνική Ένωση Τραπεζών) πολύ γρήγορα να ενσωματώσουν τα στοιχεία έτσι ώστε να διευκολύνουν το έργο των λογιστών και παράλληλα οι πολίτες να συνεχίσουν να έχουν τις διευκολύνσεις στις δόσεις των τελευταίων ετών. Αυτό είναι ο στόχος και υπάρχει σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα με όλους αυτούς τους φορείς έτσι ώστε να είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα είμαστε συγχρονισμένοι».

Μειωμένος ο ΕΝΦΙΑ

 

Για τον ΕΝΦΙΑ, είπε ότι σε δύο έως τρεις εβδομάδες θα ολοκληρωθεί η επίπονη άσκηση για τη δομή του φόρου στη βάση των νέων αντικειμενικών αξιών, ενώ για το θέμα αυτό, αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα και νέα σύσκεψη των εμπλεκόμενων.

Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, ο συνολικός ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος κατά 50-60 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα υπ[αρξει συνολική μείωση 3-4% επιπρόσθετα του 22% που ίσχυσε την τελευταία δεκαετία: «Αναπροσαρμόζουμε τους συντελεστές. Θα επιδιώξουμε να είναι σε περισσότερες δόσεις και να ξεκινήσουμε από τον Μάρτιο την καταβολή», είπε.

Πρόσθεσε δε ότι εξετάζεται «κόφτης» όπου υπάρχει μεγάλη άνοδος των αντικειμενικών αξιών που συμπαρασύρει τον φόρο. «Θα δούμε ώστε να μην υπάρχει υπερβολική αύξηση σε περιοχές με άνοδο των αντικειμενικών αξιών» υπογράμμισε, και επανέλαβε ότι θα ενσωματωθεί στον κύριο φόρο ο συμπληρωματικός, ο οποίος αφορά σε περιουσίες άνω των 250.000 ευρώ. Πάντως, δεν αποσαφήνισε τι μέλλει γενέσθαι με τον συμπληρωματικό φόρο για τα νομικά πρόσωπα.

Ικανοποίηση για την πορεία της οικονομίας – Οι κίνδυνοι για τη χώρα

Ο υπουργός δήλωσε ικανοποιημένος από την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της τονίζοντας ότι «το 2021 πετύχαμε πολύ υψηλότερη ανάκαμψη από τις αρχικές εκτιμήσεις». Η ανάκαμψη θα είναι μάλλον πολύ μεγαλύτερη από το 6,9% Επίσης, αποφεύχθηκαν τα «λουκέτα», έκλεισαν λιγότερες επιχειρήσεις…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: