Στάινμαϊερ: «Δολοφονική βαρβαρότητα» η γερμανική επίθεση το 1941 στη Σοβιετική Ένωση

Στάινμαϊερ: «Δολοφονική βαρβαρότητα» η γερμανική επίθεση το 1941 στη Σοβιετική Ένωση

Ογδόντα χρόνια μετά τη γερμανική επίθεση στη Σοβιετική Ένωση, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ υπενθύμισε τα ιδιαίτερα σοβαρά δεινά που αυτή επισώρευσε στον τοπικό πληθυσμό.

«Ο γερμανικός πόλεμος εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης ήταν δολοφονική βαρβαρότητα», τόνισε στην εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε στο Γερμανορωσικό Μουσείο του Βερολίνου. «Κανείς δεν θρήνησε τόσα θύματα στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο όσο οι λαοί της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Εκατοντάδες χιλιάδες Σοβιετικοί στρατιώτες έπεσαν, λιμοκτόνησαν και τουφεκίστηκαν ήδη τους πρώτους μήνες. Στρατιωτικά αποσπάσματα σκότωσαν Εβραίους, γυναίκες, άνδρες και παιδιά και διέπραξαν επίσης και άλλα εγκλήματα κατά του άμαχου πληθυσμού», τόνισε ο Γερμανός πρόεδρος.Η Ουκρανία και άλλα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης μποϊκοτάρισαν την εκδήλωση, η οποία επισκιάστηκε από τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας μποϊκοτάρισε την εκδήλωση επειδή έλαβε χώρα στο Γερμανορωσικό Μουσείο. «Πρόκειται για προσβολή από την οπτική γωνία των Ουκρανών, ταυτόχρονα πολύ θλιβερή και παράξενη. Επιπλέον, μια από κοινού εκδήλωση με εκπρόσωπο της Ρωσίας λόγω της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία αποκλείεται», έγραψε σε επιστολή του στον διοργανωτή της, τον διευθυντή του Μουσείου. Το Γραφείο του προέδρου της Γερμανίας εξέφρασε τη λύπη του, αλλά απέρριψε την κριτική για την επιλογή του τόπου διοργάνωσης της εκδήλωσης.

Σύμφωνα με το Μουσείο, συνολικά 7 από τους 15 πρεσβευτές των διαδόχων κρατών της Σοβιετικής Ένωσης ακύρωσαν τη συμμετοχή τους, συμπεριλαμβανομένων και των τριών βαλτικών χωρών, της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας. Από τις 22 Ιουνίου 1941, περίπου 3,3 εκατομμύρια Γερμανοί στρατιώτες παραβίασαν τα σύνορα της Σοβιετικής Ένωσης. 27 εκατομμύρια Σοβιετικοί πολίτες σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων 14 εκατομμυρίων αμάχων. Τρία εκατομμύρια Γερμανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν επίσης.

Πηγή: Deutschlandfunk

Ειδήσεις σήμερα:

Στα 469 τα νέα κρούσματα – 307 οι διασωληνωμένοι, 20 θάνατοι

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Ψύχραιμος και αμίλητος στην Ευελπίδων ο 32χρονος πιλότος

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Εισαγγελέας αποφασίζει για την επιμέλεια της μικρής Λυδίας

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: protothema.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: