Στατίνες – Τα οφέλη και οι πιθανές βλάβες από τη χρήση τους σε ασθενείς με διαβήτη – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Στατίνες – Τα οφέλη και οι πιθανές βλάβες από τη χρήση τους σε ασθενείς με διαβήτη

Οι στατίνες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη χοληστερόλη, αλλά μπορεί επίσης να έχουν ένα μειονέκτημα για πάρα πολλούς ασθενείς.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του iatropedia.gr, μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι οι στατίνες μπορεί να επιδεινώσουν το σακχαρώδη διαβήτη.

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεταξύ εκείνων που έπαιρναν στατίνες, το 56% είδε να επιδεινώνεται ο διαβήτης τους σε σύγκριση με το 48% εκείνων που δεν έπαιρναν.

Μάλιστα, όσο υψηλότερη ήταν η δόση της στατίνης τόσο πιο γρήγορη ήταν η εξέλιξη του διαβήτη.

Στατίνες και διαβήτης, ένας συνδυασμός που απαιτεί περισσότερη έρευνα

«Αυτή η μελέτη πρέπει να είναι μια αρχή για περισσότερη έρευνα που εξετάζει την ισορροπία των οφελών και των βλαβών της χρήσης στατινών σε ασθενείς με διαβήτη» δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής δρ Ishak Mansi, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Texas Southwestern στο Ντάλας των ΗΠΑ.

«Γνωρίζουμε καλά τα οφέλη των στατινών, αλλά οι τυχόν βλάβες που προκαλούν διερευνώνται πολύ λιγότερο» δήλωσε ο δρ Mansi.

«Συγκεκριμένα, ποιος είναι ο πληθυσμός που μπορεί να επωφεληθεί λιγότερο από τη χρήση στατινών ή ακόμα και να επιδεινωθεί κάποια πάθησή του; Η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις επηρεάζει εκατοντάδες εκατομμύρια ασθενείς και δεν μπορεί να αναβληθεί άλλο».

Επισήμανε, ωστόσο, ότι κανείς ασθενής δεν πρέπει να σταματήσει να παίρνει τις στατίνες του και ότι αυτή η συσχέτιση δεν αποδεικνύει αιτιότητα.

Πώς έγινε η έρευνα

Για τη μελέτη ο δρ Mansi και οι συνεργάτες του συνέλεξαν δεδομένα για περισσότερους από 83.000 διαβητικούς ασθενείς που χρησιμοποίησαν στατίνες και περισσότερους από 83.000 που δε χρησιμοποιούσαν.

Όσοι έπαιρναν στατίνες ήταν πιο πιθανό να δουν το διαβήτη τους να εξελίσσεται και χρειάστηκε να αρχίσουν να χρησιμοποιούν ινσουλίνη και άλλα είδη φαρμάκων για να μειώσουν τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, νωρίτερα από εκείνους που δεν έπαιρναν στατίνες.

«Αυτή η μελέτη μπορεί να ειδοποιήσει τους κλινικούς γιατρούς ότι μπορεί να χρειαστεί να δώσουν μεγάλη προσοχή και να περιμένουν να προσαρμόσουν τα φάρμακα κατά του διαβήτη των ασθενών τους, όταν αυτοί ξεκινούν να παίρνουν στατίνες» δήλωσε ο δρ Mansi.

Ο δρ Joel Zonszein, ομότιμος καθηγητής Ιατρικής στο Albert Einstein College of Medicine στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι το σάκχαρο στο αίμα δεν είναι το μόνο κλειδί για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.

«Η διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 δεν επικεντρώνεται στην μείωση των σακχάρων στο αίμα» εξήγησε ο δρ Zonszein, ο οποίος δε…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: