Στατιστική βόμβα για την ανεργία οι εργαζόμενοι σε αναστολή

Στατιστική βόμβα για την ανεργία οι εργαζόμενοι σε αναστολή

Το ελληνικό στατιστικό παράδοξο, να εμφανίζεται διψήφιο ποσοστό ύφεσης το 2020, από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη και, ταυτόχρονα, να υποχωρεί το ποσοστό της ανεργίας, απειλείται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 από μια… βόμβα, καθώς θα πρέπει να αλλάξει η στατιστική καταγραφή χιλιάδων εργαζομένων και να περάσουν στις λίστες των ανέργων, όπως αυτοί καταγράφονται από την ΕΛΣΤΑΤ.

Το πρόγραμμα στήριξης που εφάρμοσε εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση είχε βασικό στόχο να αποτρέψει μια «έκρηξη» ανεργίας λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Υπολογίζεται ότι οι επιδοτήσεις που δόθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό στο σύνολό τους έφθασαν το 3% του ΑΕΠ, που ήταν με διαφορά το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών κατευθύνθηκε σε προγράμματα αποτροπής απολύσεων, όπως οι αναστολές συμβάσεων με μερική κάλυψη των αποδοχών από το κράτος και το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, για την επιδότηση της διατήρησης θέσεων εργασίας με μείωση των ωρών απασχόλησης.

Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι ότι συγκρατήθηκαν οι απώλειες θέσεων εργασίας, ώστε να διατηρηθεί η ελπίδα πως, μετά τη λήξη της κρίσης, η απασχόληση θα επανέλθει στην κανονικότητα. Ταυτόχρονα, από στατιστική άποψη, δημιουργήθηκε ένα μικρό θαύμα, καθώς η ύφεση σε ποσοστό 10% και οι τεράστιες απώλειες τζίρου του επιχειρηματικού τομέα όχι μόνο δεν βρήκαν αντανάκλαση στο ποσοστό των ανέργων, αλλά αυτό φάνηκε να μειώνεται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Νοέμβριο, όπου μάλιστα άρχισε να εφαρμόζεται το δεύτερο lockdown, έδειξαν μείωση της ανεργίας κατά 0,2% σε μηνιαία βάση, στο 16,2%, ενώ και σε ετήσια βάση η ανεργία μειώθηκε σημαντικά, κατά 0,4%. Δηλαδή, μεταξύ του Νοεμβρίου 2019, όταν η οικονομία λειτουργούσε κανονικά και με θετικό ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ, και του Νοεμβρίου 2020, όπου είχε βυθισθεί στην ύφεση και υπολειτουργούσε με τα περιοριστικά μέτρα, όχι μόνο δεν αυξήθηκε η ανεργία, αλλά μειώθηκε αισθητά!

Χιλιάδες σε αναστολή θα καταγράφονται ως άνεργοι 

Αυτό το φαινόμενο δεν υποκρύπτει κάποια στατιστική απάτη, όπως αυτές που δυσφήμισαν διεθνές την Ελλάδα το 2009, αφού η Στατιστική Αρχή απλώς εφαρμόζει τους κανόνες της Eurostat. Σύμφωνα με αυτούς, ένας εργαζόμενος που βρίσκεται σε αναστολή εργασιακής σύμβασης και εφόσον πληρώνεται τουλάχιστον το ήμισυ των κανονικών του αποδοχών, δεν καταγράφεται ως άνεργος αλλά ως απασχολούμενος.

Το επόμενο διάστημα, όμως, αυτή η ισορροπία αναμένεται ότι θα διαταραχθεί σοβαρά και η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε απότομη…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: