Στη δίνη της πανδημίας η Ευρώπη – Πρωτοβουλία Μητσοτάκη για ασφάλεια στις μετακινήσεις εντός της ΕΕ

Στη δίνη της πανδημίας η Ευρώπη - Πρωτοβουλία Μητσοτάκη για ασφάλεια στις μετακινήσεις εντός της ΕΕ

Αριθμοί που σοκάρουν συνθέτουν την μεγάλη εικόνα της τέταρτης φάσης της πανδημίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) να καλεί επειγόντως χθες τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβουν άμεσα μέτρα αναχαίτισης του κορωνοϊού. Στο «χορό» του lockdown μπαίνει μετά την Αυστρία και η Σλοβακία, ενώ σε τροχιά αυστηροποίησης των περιορισμών για την ενίσχυση της προστασίας από την πανδημία κινούνται ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σε μια προσπάθεια να «φρενάρουν» την επέλαση του ιού, μέσα στο χειμώνα.
Η εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται στη Γηραιά Ήπειρο εξαιτίας της σφοδρότητας του τέταρτου κύματος της πανδημίας κινητοποίησε την κορυφή της ευρωπαϊκής ηγεσίας, με την Πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να απευθύνει έκκληση για μαζικό εμβολιασμό, καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού ποικίλουν μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών (από 29% μέχρι 92%), δυσχεραίνοντας τον κοινό βηματισμό στην αντιμετώπιση της παρούσας φάσης της πανδημίας εντός της ΕΕ.
Στην έκκληση της Προέδρου της Επιτροπής ανταποκρίθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, καθώς με επιστολή του προς την κ. φον ντερ Λάιεν ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε χθες πρωτοβουλία μεταξύ των ηγετών της ΕΕ, προτείνοντας την πραγματοποίηση της τρίτης δόσης του εμβολίου ως προϋπόθεση ισχύος του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού (EU DCC) για ταξίδια εντός της ΕΕ, ειδικά για τους πολίτες άνω των 60 ετών.

«Να μην χάσουμε χρόνο»

Διαπιστώνοντας ότι «πολλές ευρωπαϊκές χώρες βιώνουν νέα έξαρση των κρουσμάτων SARS-CoV-2 παρά τις μέχρι σήμερα επιτυχημένες εκστρατείες εμβολιασμού» -στον απόηχο και των δυσμενών προβλέψεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ευρώπη μέχρι την ερχόμενη άνοιξη- ο κ. Μητσοτάκης τονίζει «πως δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο, προκειμένου να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους πολίτες μας, ιδίως με δεδομένο ότι η τρίτη δόση αποδεικνύεται αποτελεσματική (σε ποσοστό άνω του 90%) στην πρόληψη σοβαρών επιπτώσεων της Covid-19, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου», ενώ «ταυτόχρονα παρέχει προστασία ενάντια στα συμπτώματα της λοίμωξης και κρατά τους πολίτες μας υγιείς και εκτός νοσοκομείων», προσθέτει.
Σύμφωνα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, «τα επιστημονικά δεδομένα υποδεικνύουν, και όλοι συμφωνούμε, πως η τρίτη δόση συνίσταται ιδιαίτερα για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας» και με αυτή την παραδοχή ο κ. Μητσοτάκης εισηγείται στην επιστολή του «η τρίτη δόση του εμβολίου Covid-19 να θεωρηθεί…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: protothema.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: