Στίγμα στη διεθνή εικόνα της Ελλάδας οι διώξεις δημοσιογράφων

Στίγμα στη διεθνή εικόνα της Ελλάδας οι διώξεις δημοσιογράφων

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου

Την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό απειλούν να αμαυρώσουν οι αλλεπάλληλες διώξεις δημοσιογράφων καθώς όλο και περισσότερα διεθνή όργανα και δημοσιογραφικές ενώσεις εκφράζουν δημόσια την ανησυχία τους για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα και προειδοποιούν εμμέσως για τα αποτελέσματα που θα έχει αυτή η καινοφανής πρακτική στη κατάταξη τη χώρας στους σχετικούς διεθνείς δείκτες.

Η πιο ανησυχητική αντίδραση στην επαναλαμβανόμενη πρακτική των κλήσεων  δημοσιογράφων σε απολογία, με την ιδιότητα των κατηγορουμένων για όσα δημοσίευσαν σε ερευνητικά ρεπορτάζ τους, ήρθε από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Πιο συγκεκριμένα η Πλατφόρμα για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων (Safety of Journalists Platform) κατέταξε την δίωξη της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου στο 2ο επίπεδο απειλής όπου περιλαμβάνονται «σοβαρές απειλές για την ελευθερία του Τύπου» και «καταχρήσεις τις δικαστικής ή άλλης εξουσίας με στόχο την υπαγόρευση του περιεχομένου των ΜΜΕ και την ποινικοποίηση ΜΜΕ ή δημοσιογράφων». Αξίζει δε να υπογραμμιστεί ότι στην ιστοσελίδα της πλατφόρμας του Συμβουλίου της Ευρώπης αναγράφεται συγκεκριμένα ότι η «πηγή της απειλής» στην υπόθεση δίωξης της Ελληνίδας δημοσιογράφου είναι το ίδιο το «κράτος» και γίνεται ευθέως λόγος για «παρενόχληση και εκφοβισμό δημοσιογράφων».

 

Ελεύθερη πτώση της χώρας στην διεθνή κατάταξη ελευθερίας του Τύπου

 

Σοβαρότατες ανησυχίες για την κατάσταση στην Ελλάδα εξέφρασαν, όμως, και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) που είναι η μεγαλύτερη οργάνωση στον κόσμο για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου. Σε μία κάθε άλλο παρά τιμητική ανάρτηση για την Ελλάδα οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα υπογράμμισαν ότι η δίωξη του Κώστα Βαξεβάνη και της Γιάννης Παπαδάκου «μοιάζει πολιτικά υποκινούμενη» και «επιχειρεί να φιμώσει τη δημοσιογραφία δημόσιου συμφέροντος». Σε αυτό το πλαίσιο η οργάνωση ξεκαθάρισε ότι πρέπει να τερματιστούν οι δικαστικές διώξεις τις και χαρακτήρισε τις κατηγορίες «παραληρηματικές».

Σημειώνεται ότι οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα δημοσιεύουν σε ετήσια βάση τον πιο έγκυρο δείκτη ελευθερίας του Τύπου στον κόσμο. Την προηγούμενη χρονιά η Ελλάδα κατρακύλησε στην 70η θέση σε σύνολο 180 χωρών εξαιτίας του αρνητικού αντίκτυπου της «Λίστας Πέτσα» αλλά και της εντολής που δόθηκε από τη διοίκηση της ΕΡΤ να μην προβληθεί το βίντεο από το «κορωνογλέντι» της Ικαρίας παρουσία του πρωθυπουργού. Πλέον η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη θέση ακόμη και από την Πολωνία και η…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: