Στο 85% ο εμβολιασμός για συλλογική ανοσία απέναντι στην Όμικρον – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Στο 85% ο εμβολιασμός για συλλογική ανοσία απέναντι στην Όμικρον - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Σε εμβολιασμό του 85% του πληθυσμού εκτιμάται τώρα ότι θα πρέπει να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη για να επιτευχθεί συλλογική ανοσία και να σταματήσει η πανδημία του κοροναϊού, εξαιτίας της αυξημένης μεταδοτικότητας των παραλλαγών Δέλτα και Όμικρον.

Όμως ο κίνδυνος, εντείνεται τώρα και από τη γρίπη που κυκλοφορεί έντονα φέτος με το στέλεχος Η3Ν2 και η οποία έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της με σειρές μολύνσεων στα πανεπιστήμια.

Σχετική αναφορά γίνεται σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό JAMA, στην οποία επισημαίνεται πως τα εμβόλια παραμένουν το πιο σημαντικό μέσο που διαθέτουμε για έλεγχο του κοροναϊού, και τα οποία ταυτόχρονα θα βοηθήσουν να περάσουμε στην επόμενη φάση της πανδημίας.

Στη μελέτη καταγράφεται ότι μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ έχει εμβολιαστεί το 62% του πληθυσμού με δύο δόσεις, ενώ άλλο ένα 30% έχει κάνει και την ενισχυτική, τρίτη δόση, με τα ποσοστά εμβολιασμού να κυμαίνονται από 50-70% από Πολιτεία σε Πολιτεία.

Όμως δεδομένης της αυξημένης μεταδοτικότητας των δύο τελευταίων παραλλαγών – Δέλτα και Όμικρον- ο στόχος ανεβαίνει πλέον στο 80-85% για το σύνολο του πληθυσμού.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός

Ο Κάρλος ντελ Ρίο, από το τμήμα Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Έμορι στην Ατλάντα, ο Σαΐντ Ομάρ από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας του Πανεπιστημίου Γέιλ και η Πρίτι Μαλάνι από το τμήμα Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν υπογραμμίζουν πως για την επίτευξη του ποσοστού αυτού του επιπέδου συλλογικής ανοσίας, απαιτείται υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Για το λόγο αυτό αναμένεται η γνωμοδότηση του Ανώτατου Δικαστηρίου στις ΗΠΑ. Όμως οι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως μέχρι τότε, οι κοινωνίες που έχουν υψηλά ποσοστά εμβολιασμού θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με αυτές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στις οποίες παρατηρούνται σοβαρές λοιμώξεις κυρίως σε ανεμβολίαστους πληθυσμούς.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι όλα δείχνουν πως η παραλλαγή Όμικρον είναι σημαντικά μεταδοτικότερη της Δέλτα, και είναι ικανή να ξεφεύγει από το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή, έστω κι αν υπάρχει ανοσοποίηση είτε από εμβόλιο είτε από προηγούμενη νόσηση από κοροναϊό.

Στις ΗΠΑ, 70.000 άτομα νοσηλεύονται και καταγράφονται 1.300 θάνατοι ημερησίως σε χρονικό διάστημα λιγότερο των 3 εβδομάδων, ως τις 20 Δεκεμβρίου, με το 70% των περιστατικών να αφορούν την παραλλαγή Όμικρον.

Οι περισσότερες νοσηλείες αφορούν ανεμβολίαστους ασθενείς, ενώ στους εμβολιασμένους…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: