Στο χέρι των τραπεζών η εξωδικαστική ρύθμιση χρεών

Στο χέρι των τραπεζών η εξωδικαστική ρύθμιση χρεών

Ένα νέο εξωδικαστικό μηχανισμό που μπορεί να οδηγήσει σε ευνοϊκή ρύθμιση ή και σε μερικό «κούρεμα» οφειλών προς τις τράπεζες, το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση με το νέο πλαίσιο για τη ρύθμιση οφειλών που κατατέθηκε στη Βουλή. Όμως, από τις προτεινόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου γίνεται σαφές ότι ακόμη και αν πληροί όλες τις προϋποθέσεις του νόμου, ο οφειλέτης δεν μπορεί να φθάσει στον… παράδεισο της ρύθμισης παρά μόνο αν συναινέσουν οι τράπεζες,

Σε αντίθεση με το νόμο Κατσέλη, που υπό όρους και προϋποθέσεις παρήγαγε αποτελέσματα ρύθμισης οφειλών δεσμευτικά για τις τράπεζες με βάση δικαστική απόφαση, το νέο πτωχευτικό νομοσχέδιο δημιουργεί έναν εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, στο όνομα της γρήγορης διεκπεραίωσης των υποθέσεων, ο οποίος όμως μετατρέπει τις τράπεζες σε… δικαστές, χωρίς μάλιστα να διέπονται οι αποφάσεις τους από κάποιους δεσμευτικούς κανόνες.

Ουσιαστικά, ο νομοθέτης αφήνει στις τράπεζες τον πρώτο και τελευταίο λόγο για το αν και πώς θα γίνει η ρύθμιση των οφειλών, επιτρέποντας τεράστια περιθώρια αυθαιρεσίας στις αποφάσεις τους.

Χωρίς υποχρέωση

Εξαρχής, στο σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου, δηλώνεται ρητά ότι οι τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης δανείων (χρηματοδοτικοί φορείς) «διατηρούν διακριτική ευχέρεια ως προς την υποβολή πρότασης ρύθμισης οφειλών και ως προς το περιεχόμενό της και δεν υποχρεούνται να υποβάλλουν προτάσεις σε όλες τις περιπτώσεις που τους απευθύνεται αίτηση».

Σε απλούστερη απόδοση, οι τράπεζες και τα funds μπορούν να κάνουν σε όποιον θέλουν, όποια πρόταση ρύθμισης θέλουν, ή και να μην κάνουν πρόταση ρύθμισης, χωρίς να έχουν την παραμικρή υποχρέωση να εξηγήσουν τις αποφάσεις τους.

Ακόμη χειρότερα, οι τράπεζες και τα funds αποφασίζουν και για τη ρύθμιση χρεών στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία. Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, «αποτελέσματα ως προς το σύνολο των χρηματοδοτικών φορέων και, υπό τις προϋποθέσεις του παρόντος, ως προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης παράγονται εντούτοις, εφόσον η πλειοψηφία των χρηματοδοτικών φορέων αποδέχεται την αίτηση και συναινεί στη διατύπωση συγκεκριμένης πρότασης ρύθμισης οφειλών».

Μόνο ρύθμιση-πακέτο

Δηλαδή, αν ένας οφειλέτης έχει χρέη σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, δεν μπορεί να ρυθμίσει μόνο τα χρέη προς το Δημόσιο και τα ταμεία με τους ευνοϊκούς όρους που προβλέπει το νομοσχέδιο -έως 240 δόσεις- παρά μόνο αν πει το «ναι» στο συνολικό σχέδιο…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: