Στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας οι εταιρείες δημοσκοπήσεων

Στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας οι εταιρείες δημοσκοπήσεων

Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου

Ζητήματα διαφάνειας των δημοσκοπήσεων και ροής κρατικού χρήματος προς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ερευνών κοινής γνώμης στην Ελλάδα ανήλθαν τις τελευταίες ώρες στο προσκήνιο μετά τις ραγδαίες εξελίξεις με τις «στημένες δημοσκοπήσεις» στην Αυστρία.

Οι έντονες αναταράξεις από την παραίτηση του αυστριακού καγκελάριου, Σεμπάστιαν Κουρτς, για τη διάθεση 1 εκατ. ευρώ δημόσιου χρήματος σε χειραγωγούμενες δημοσκοπήσεις έφτασαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα και στην Ελλάδα με τις πολιτικές δυνάμεις να ανταλλάσσουν σφοδρότατες κατηγορίες για αντίστοιχες πρακτικές στην εγχώρια αγορά. Ειδικότερα η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε να ελεγχθεί συγκεκριμένη εταιρεία δημοσκοπήσεων για σροές κρατικού χρήματος εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, η κυβέρνηση κατηγορεί ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί των ημερών του δημοσιεύονταν «δημοσκοπήσεις μαϊμού» ενώ στελέχη του ΚΙΝΑΛ κατήγγειλαν προ ημερών ότι διεξάγονται έρευνες «προκάτ» για τις εσωκομματικές εκλογές.

ΣΥΡΙΖΑ: Να ελεγχθεί η Opinion Poll

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι στην Αυστρία λειτούργησαν οι θεσμοί αφού η δικαιοσύνη κινήθηκε άμεσα μόλις τα δημοσιεύματα περί διαφθοράς είδαν το φως της δημοσιότητας. Αντιπαρέβαλε, όμως, την αυστριακή με την ελληνική περίπτωση σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει διανείμει «περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ κρατικού χρήματος στα ελληνικά ΜΜΕ και εδώ δεν τρέχει τίποτα». Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα της λειτουργίας της εταιρείας ερευνών Opinion Poll καταγγέλλοντας ότι ο ιδιοκτήτης της, «μέσω άλλης εταιρίας του συνδεδεμένης με τη δημοσκοπική, έλαβε με απευθείας ανάθεση 270.000 ευρώ από το Δημόσιο για έργο αμφιβόλου σκοπιμότητας». Υπενθυμίζεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για τη λειτουργία των δημοσκοπήσεων από τον Φεβρουάριο ενώ τον Ιούνιο ζήτησε να διεξαχθεί έλεγχος από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να εξακριβωθεί εάν έρευνα της συγκεκριμένης εταιρείας έχει παραβιάσει προβλέψεις του νόμου. Μάλιστα, προ μηνός ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης ρώτησε την κυβέρνηση «εάν η δημοσκοπική Opinion Poll είναι στα payroll του Μαξίμου». Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξουν νέες πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ προς την ίδια κατεύθυνση.

ΝΔ: Μεγάλο το θράσος του ΣΥΡΙΖΑ να θέλει να βγει τιμητής

Η ΝΔ απάντησε δια της αντεπίθεσης καταγγέλλοντας την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «προσπαθούσε με…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: