Στο “κόκκινο” αγορές της Ευρώπης

Στο "κόκκινο" αγορές της Ευρώπης

Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, παρά την επενδυτική αισιοδοξία για ταχεία οικονομική ανάκαμψη.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, ενώ οι οικονομίες ανοίγουν και πάλι σταδιακά ύστερα από τα lockdowns, ενώ κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες επανέλαβαν τη στήριξή τους για να βοηθήσουν την ανάκαμψη.

Ανοδικά κινήθηκαν κατά 2,5% οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, κατά τον Μάιο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Ο δείκτης ανέβηκε 0,5% σε μηνιαία βάση. Τον Απρίλιο βρισκόταν στο 2%. Τα επίπεδα αυτά είναι τα υψηλότερα από το 2011 και πιο πάνω από τις εκτιμήσεις για 2,3%. Σε εναρμονισμένη βάση -για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης- ο πληθωρισμός έφτασε στο 2,4% ετησίως και στο 0,3% μηνιαίως. Αξίζει να αναφερθεί πως ο στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι χαμηλότερα από 2%.

Αναθεώρησε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, τονίζοντας πως η ανάπτυξη θα φτάσει στο 5,8% φέτος (από 4,2% που προέβλεπε τον Δεκέμβριο) και στο 4,4% το 2022 (από 3,7% που εκτιμούσε τον Δεκέμβριο). Ο ΟΟΣΑ εκφράζει ανησυχίες για την προσβασιμότητα σε εμβόλια χωρών με πιο χαμηλό εισόδημα, προειδοποιώντας ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός παραμένει αντιμέτωπος με τον κίνδυνο νέων μεταλλάξεων και lockdown.

Στις 51 μονάδες διαμορφώθηκε ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) μεταποίησης στην Κίνα τον Απρίλιο σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα. Τα στοιχεία έδειξαν ότι η εργοσταστιακή δραστηριότητα διαμορφώθηκε υψηλότερα από τις 50 μονάδες, για 14ο διαδοχικό μήνα, καταγράφοντας ανάπτυξη. Το αποτέλεσμα ωστόσο ήταν χαμηλότερο από τις 51,1 μονάδες που ήταν τον Απρίλιο και ελαφρώς πιο κάτω από τις προβλέψεις.

Οι χορηγήσεις επιχειρηματικών δανείων της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκαν τον Απρίλιο, όπως και οι τραπεζικές καταθέσεις, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Οι χορηγήσεις δανείων σε μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 3,2% έναντι 5,3% τον Μάρτιο, ενώ αντίθετα τα δάνεια σε νοικοκυριά αυξήθηκαν με υψηλότερο ρυθμό (3,8% έναντι 3,3% τον Μάρτιο). Οι συνολικές καταθέσεις αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 9,1% έναντι 10,1% τον Μάρτιο, με τις καταθέσεις των νοικοκυριών να αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 8,3% έναντι 9,2%. Η προσφορά χρήματος με ευρεία έννοια Μ3 επιβραδύνθηκε, σημειώνοντας ετήσιο ρυθμό αύξησης 9,2% έναντι 10% τον Μάρτιο, ενώ και η προσφορά χρήματος Μ1 – που περιλαμβάνει τη νομισματική κυκλοφορία και τις…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: