Στο μάτι του κυκλώνα η Κρ. Γκεοργκίεβα μετά την αποκάλυψη ότι ασκούσε πιέσεις υπέρ της Κίνας

Στο μάτι του κυκλώνα η Κρ. Γκεοργκίεβα μετά την αποκάλυψη ότι ασκούσε πιέσεις υπέρ της Κίνας

Αποδυναμωμένη εμφανίζεται η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, μετά την αποκάλυψη ότι την εποχή που ήταν διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας ασκούσε πιέσεις για να τροποποιηθεί μια έκθεση αυτού του διεθνούς οικονομικού οργανισμού ώστε να εμφανιστεί βελτιωμένη η θέση της Κίνας.

Οι χώρες μέλη του ΔΝΤ «οφείλουν να πουν αν εκτιμούν ότι (η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα) θα πρέπει να παραμείνει στη θέση της», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Ρόμερ.

Ο Ρόμερ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, κατηγορεί την Γκεοργκίεβα ότι προσπάθησε να αποσιωπήσει τις διαφωνίες για τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στην έκθεση για το επιχειρείν “Doing Business», εξαιτίας των οποίων ο ίδιος παραιτήθηκε από τον οργανισμό, τον Ιανουάριο του 2018.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, το οποίο συνεδρίασε την Πέμπτη κατόπιν αιτήματος της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, είχε σήμερα στην ατζέντα του άλλη μια συνεδρίαση με αντικείμενο την κατάσταση της ινδικής οικονομίας. Όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, το ΔΝΤ απέφυγε να διευκρινίσει αν θα τηρηθεί αυτή η ατζέντα ή αν θα τροποποιηθεί.

Ένας εκπρόσωπος του οργανισμού είπε στο πρακτορείο Reuters ότι το διοικητικό συμβούλιο «εξετάζει το θέμα» και ότι όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, η επιτροπή δεοντολογίας θα δώσει την αναφορά της.

Από το Λονδίνο, ένας εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης είπε ότι η Βρετανία «εξετάζει» την αντίδρασή της στην έρευνα που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Γκεοργκίεβα, όταν υπηρετούσε στην Παγκόσμια Τράπεζα, ασκούσε «αδικαιολόγητες πιέσεις» για να εμφανιστεί βελτιωμένη η θέση της Κίνας. «Στηρίζουμε τη διαφάνεια και εξετάζουμε τη χθεσινή δημοσιοποίηση των ευρημάτων της ανεξάρτητης έρευνας περί παρατυπιών στα δεδομένα» της έκθεσης Doing Business, είπε ο εκπρόσωπος.

Η έρευνα που διενεργήθηκε από ένα ανεξάρτητο νομικό γραφείο βάζει στο στόχαστρο τη νυν γενική διευθύντρια του ΔΝΤ επειδή το 2017 άσκησε πιέσεις υπέρ της Κίνας με φόντο εκφοβισμούς και μια «τοξική» κουλτούρα εντός της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Πλέον, πολλοί είναι αυτοί που μιλούν ανοιχτά για απώλεια της εμπιστοσύνης απέναντι στους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς.

«Η εμπλοκή» της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα «στη χειραγώγηση των δεδομένων προς όφελος της Κίνας είναι ανησυχητική», σχολίασε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Άντι Μπαρ, εκτιμώντας ότι «είναι ουσιώδες να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα του ΔΝΤ».

Ο συνάδελφός του, Φρεντς Χιλ, χαρακτήρισε επίσης «ανησυχητικά» τα…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: