Στο προσκήνιο ξανά ο εφιάλτης του lockdown 

Στο προσκήνιο ξανά ο εφιάλτης του lockdown 

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Ανησυχίες για το ενδεχόμενο να καταφύγει τελικά η πολιτεία στην επιβολή lockdown προκειμένου να αντιμετωπιστεί έγκαιρα η επέλαση της μετάλλαξης «όμικρον» προκαλεί η απόφαση λήψης μέτρων για τις 3 Ιανουαρίου, το αρνητικό χθεσινό ρεκόρ των 9.284 κρουσμάτων, οι αναφορές του Πρωθυπουργού στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και οι εκτιμήσεις του Γκίκα Μαγιορκίνη ότι τα ημερήσια κρούσματα θα φτάσουν τις 12.000 ενδεχομένως από σήμερα. 

Η απόφαση επιβολής «νυχτερινού lockdown» στην εστίαση από την 3η Ιανουαρίου καθώς και η προειδοποίηση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, για το ενδεχόμενο να απαγορευθεί η μουσική στην εστίαση αλλά και να διεξάγονται όλοι οι αγώνες στα γήπεδα κεκλεισμένων των θυρών έδωσε το σαφές μήνυμα ότι η προσφυγή σε πιο αυστηρά μέτρα βρίσκεται πλέον προ των πυλών. Το μήνυμα της ενδεχόμενης επέκτασης των μέτρων μετέφερε, όμως, και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνομιλία του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπου κατέστησε σαφές ότι το περιεχόμενο και ο χρονισμός των μέτρων θα αποφασιστεί από ειδικούς. Από αυτή την αναφορά συνάγεται σαφέστατα ότι στην περίπτωση που η επιτροπή των λοιμωξιολόγων ανάψει τελικά το «πράσινο φως» για γενικό lockdown τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιβολή του παρά τις διαβεβαιώσεις που έδινε στο παρελθόν περί του αντιθέτου. 

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι προ ημερών ο καθηγητής και εκπρόσωπος της κυβέρνησης στους διεθνούς οργανισμούς για την πανδημία, Ηλίας Μόσιαλος, παραδέχθηκε ότι πλέον δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επιβολής «τοπικών lockdown». Με δεδομένο, όμως, ότι το επίκεντρο της πανδημίας βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στην Αττική τότε η πιθανότερη περιοχή όπου μπορεί να εφαρμοστεί μια τέτοια απόφαση είναι η πρωτεύουσα με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο. 

Τις ανησυχίες για επιβολή lockdown επέτεινε όμως και ο καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης ο οποίος προειδοποίησε ότι η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να φέρει «δραματική αύξηση» του κρουσμάτων. Μάλιστα, χθες ο κ. Μαργιοκίνης εκτίμησε ότι τα ημερήσια κρούσματα ενδέχεται να φτάσουν και τις 12.000 και πρόσθεσε προειδοποιητικά: «ίσως και να το δούμε και αύριο». 

Τον κίνδυνο επιβολής lockdown επέσεισε, όμως, και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης. «Τα πρόσθετα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την ανάσχεση της ραγδαίας εξάπλωσης των κρουσμάτων, είναι…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: