Στο τραπέζι η περαιτέρω ευελιξία στον χρόνο εργασίας | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αιχμή των προωθούμενων παρεμβάσεων είναι μια νέα διαδικασία διευθέτησης των υπερωριών σε ετήσια ή εξαμηνιαία βάση.

Αιχμή των προωθούμενων παρεμβάσεων είναι μια νέα διαδικασία διευθέτησης των υπερωριών σε ετήσια ή εξαμηνιαία βάση.
Με στόχο την κατάργηση «παρωχημένων ρυθμίσεων του περασμένου αιώνα», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε το Σαββατοκύριακο εκ νέου το εργασιακό, προαναγγέλλοντας νέο σχέδιο νόμου, εντός του επόμενου μήνα. Ο πρωθυπουργός δεν άνοιξε τα χαρτιά του, επισημαίνοντας ότι σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η κυβερνητική πρόταση για ένα νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Φωτογράφισε βέβαια αλλαγές, που όπως έχει αποκαλύψει η «Κ» θα αφορούν κυρίως την περαιτέρω ευελιξία στον χρόνο αλλά και στον χώρο εργασίας.
Και στην περίπτωση του εργασιακού, προπομπός των προωθούμενων αλλαγών είναι το πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη, με τον κ. Μητσοτάκη να επισημαίνει ότι πρέπει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να μπορούν να έχουν περισσότερη ευελιξία, εφόσον το επιθυμούν οι ίδιοι, στο πώς κατανέμουν τον χρόνο εργασίας τους. «Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει κατάργηση του 8ώρου», έσπευσε να ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, αναφέρθηκε στον συνδικαλιστικό νόμο του 1982, για τον οποίο επεσήμανε ότι πρέπει να γίνει «ουσιαστικός εξορθολογισμός». 
Ο κ. Μητσοτάκης αναγνωρίζοντας ότι θα ηχήσουν τα «τύμπανα του πολέμου», καθώς τα εργασιακά αποτελούν ταμπού για την αντιπολίτευση, κυρίως για επικοινωνιακούς λόγους, δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ότι σε περίπου ένα μήνα θα υπάρξει διεξοδικός διάλογος. Το σχετικό σχέδιο νόμου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και τότε θα γίνει συζήτηση «επί συγκεκριμένων προτάσεων», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Οπως έχει αποκαλύψει η «Κ», αιχμή των προωθούμενων παρεμβάσεων είναι η ευελιξία στον χρόνο εργασίας, με αύξηση του αριθμού των υπερωριών στη βιομηχανία, μείωση του κόστους των υπερωριών, προώθηση, για παράδειγμα, μεγαλύτερης ευελιξίας και μιας νέας διαδικασίας διευθέτησης των υπερωριών σε ετήσια ή εξαμηνιαία βάση, μείωση της γραφειοκρατίας στις διοικητικές διαδικασίες και θεσμοθέτηση κανονισμών για την αποτροπή εκμετάλλευσης των εργαζομένων από τους εργοδότες.
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει και το σχέδιο της επιτροπής Πισσαρίδη, υπάρχει ανάγκη για εξορθολογισμό της χρήσης και του κόστους των υπερωριών, καθώς «η ευελιξία στη χρήση υπερωριών είναι σημαντική για την οικονομική δραστηριότητα, όμως το κόστος των υπερωριών πρέπει να ευθυγραμμιστεί με εκείνο σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.».
Βάσει των σεναρίων που επεξεργάζονται στην κυβέρνηση, συζητείται η αύξηση του αριθμού των…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: kathimerini.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: