Στο τραπέζι του διαλόγου προσέρχονται Ελλάδα και Τουρκία

Στο τραπέζι του διαλόγου προσέρχονται Ελλάδα και Τουρκία

Για τις 25 Ιανουαρίου 2021 κλείστηκε ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Πέντε χρόνια μετά τη διακοπή των διερευνητικών επαφών,οι δύο πλευρές επιστρέφουν στο τραπέζι των συζητήσεων ξεκινώντας από εκεί όπου το είχαν αφήσει το 2016 όταν  η Τουρκία αποχώρησε από τον διάλογο.

Τις τελευταίες μέρες η Άγκυρα είχε ρίξει τους τόνους και, παρά τα αντιφατικά μηνύματα της τουρκικής πλευράς με δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που έριξαν κι άλλο λάδι στη φωτιά, είχε πυκνώσει τις προσπάθειες βελτίωσης των σχέσεων της με την Ε.Ε.

Παράλληλα δήλωνε πως επιθυμεί την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, χρησιμοποιώντας μάλιστα ως επιχείρημα που πιστοποιεί την καλή της θέληση την απόσυρση του Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο αλλά μεταθέτοντας ουσιαστικά την ευθύνη της καθυστέρησης της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών στην ελληνική πλευρά.  

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου άνοιξε χθες τον διπλωματικό χορό όταν απαντώντας χθες σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις τελευταίες δηλώσεις του Νίκου Δένδια, υποστήριξε ότι η Τουρκία καλεί την Ελλάδα για να εκκινήσουν τις διερευνητικές εντός του Ιανουαρίου.

Στην δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ απάντησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δια στόματος Αλέξανδρου Παπαϊωάννου λέγοντας πως η Ελλάδα δεν έχει λάβει καμία πρόσκληση.

Ακολούθησαν οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού ο οποίος από την Πορτογαλία, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη. «Ελπίζουμε σε γόνιμη και παραγωγική σχέση με την Τουρκία. Θα είναι προς όφελος της να αλλάξει πολιτική. Το 2021 μπορεί να είναι καλύτερο έτος και για τις ελληνοτουρκικές και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις», είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να καθίσουμε στο τραπέζι να βρούμε μια ημερομηνία. Θα είναι ένα θετικό πρώτο βήμα, αλλά θα ήθελα να επαναλάβω ότι χρειάζεται συνέπεια και συνέχεια», υπογράμμισε επίσης και προτού ακόμα κλειδώσει η ημερομηνία των διερευνητικών.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η τουρκική πλευρά επικοινώνησε τελικά με την ελληνική  προτείνοντας την διεξαγωγή του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών να λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου, με την ελληνική πλευρά να αποδέχεται την πρόσκληση.

Τα σημεία που «καίνε»

Στις δηλώσεις του από την Πορτογαλία ο πρωθυπουργός επανέλαβε για ακόμα μία φορά πως «το μόνο αντικείμενο των διερευνητικών επαφών είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», απορρίπτοντας τις τουρκικές…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: