Στον αέρα το σχέδιο διάσωσης-εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας -Λύση από τα Εμιράτα;

Στον αέρα το σχέδιο διάσωσης-εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας -Λύση από τα Εμιράτα;

Βαριά σύννεφα σωρεύονται στον ορίζοντα της διάσωσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας από την Onex του Πάνου Ξενοκώστα. Αν και δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, είναι πλέον βέβαιο,ότι η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία θα αποκλεισθεί εντελώς από το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα του Ναυτικού. Εξ αιτίας αυτού έχει καθυστερήσει η κατάθεση του σχεδίου εξυγίανσης στο δικαστήριο, αφού αμφισβητείται η βιωσιμότητά του και απαιτούνται σημαντικές προσαρμογές.

Από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης της συμφωνίας με τη Γαλλία για τις φρεγάτες, έγινε σαφές ότι και οι τρεις θα κατασκευαστούν εξ ολοκλήρου στη Γαλλία. Μέχρι πρόσφατα  η εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία είχε προσδοκίες για συμμετοχή στο πρόγραμμα, καθώς οι Αμερικανοί της Lockheed είχαν υποβάλει προτάσεις για συμπαραγωγή τριών φρεγατών στην Ελλάδα.

Στο στάδιο των αρχικών ανακοινώσεων της συμφωνίας με τους Γάλλους, είχε μείνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ελληνική συμμετοχή στην κατασκευή των γαλλικών κορβετών Gowind, για τις οποίες άλλωστε δεν έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία με τη Γαλλία (ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε προχθές στη Βουλή για «ανοιχτή προοπτική απόκτησης νέων κορβετών»).

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε να ασκήσει πίεση στους Γάλλους για κάποια συμμετοχή των Ναυπηγείων Ελευσίνας στην παραγωγή των κορβετών, η γαλλική πλευρά παραμένει αμετακίνητη στη γραμμή του «100% made in France».

Οι παλιές “αμαρτίες”

Από τις χθεσινές αναφορές του πρωθυπουργού στη Βουλή, ο οποίος εξαπέλυσε και «καρφιά» εναντίον των Ναυπηγείων Ελευσίνας για τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα για τις πυραυλακάτους, έγινε σαφές ότι ούτε η ίδια η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να υποστηρίξει με ιδιαίτερο σθένος τη συμμετοχή των ναυπηγείων στο πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού.

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «η ιστορία ναυπήγησης πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού στα ελληνικά ναυπηγεία ενίοτε υπήρξε εξαιρετικά πονεμένη. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δυστυχώς ο Έλληνας φορολογούμενος επωμίστηκε ένα εξαιρετικά υψηλό τίμημα απόκτησης πλοίων, μόνο και μόνο για να λέμε ότι κρατάμε ζωντανά ναυπηγεία τα οποία τουλάχιστον στο παρελθόν δεν μπορούσαν να είναι ανταγωνιστικά και ούτε καν συνεπή στις δεσμεύσεις τους απέναντι στο Πολεμικό Ναυτικό. Ακόμη δεν έχουμε παραλάβει την έβδομη πυραυλάκατο τύπου Ρουσσέν. Μιλάμε για ένα πρόγραμμα που είχε δρομολογηθεί πριν 20 χρόνια».

Ο διαφαινόμενος οριστικός αποκλεισμός των Ναυπηγείων Ελευσίνας από τη μεγάλη προμήθεια του…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: