Στον αέρα το Ταμείο Ανάκαμψης, κατόπιν εορτής τα κονδύλια

EE: 3,3 δις στα Δ. Βαλκάνια για τις συνέπειες της πανδημίας

Εξανεμίζονται οι ελπίδες να αρχίσουν από το πρώτο εξάμηνο οι εισροές κονδυλίων στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να προσφέρουν «ανάσες» στην οικονομία και τον προϋπολογισμό στη φάση που θα δίνεται η «μάχη» με την πανδημία, ενδεχομένως και με συνέχιση περιοριστικών μέτρων, καθώς ούτε η τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε. έδωσε λύση στο αδιέξοδο που έχουν δημιουργήσει τα βέτο από Ουγγαρία και Πολωνία στον πολυετή προϋπολογισμό της Ένωσης.

Το οικονομικό επιτελείο επιμένει σε μια αισιόδοξη ανάγνωση των εξελίξεων, παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε στη σύνοδο την ανησυχία του για τις παρατηρούμενες καθυστερήσεις. Στον προϋπολογισμό του 2021 έχουν εγγραφεί εισροές 2,635 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι οποίες θα έχουν καίρια σημασία για την αποφυγή μιας ακόμη ασθενέστερης ανάκαμψης (ήδη έχει περικοπεί ο στόχος για την αύξηση του ΑΕΠ το 2021 από 7,5% σε 4,8%) και μιας υπέρβασης των στόχων για το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως φαίνεται στον πίνακα, ότι το 2021 ο προϋπολογισμός των δημοσίων επενδύσεων θα υποχωρήσει δραματικά, από 10,4 σε 6,75 δισ. ευρώ, μετά τη μεγάλη αύξηση που σημειώθηκε φέτος για την αντιμετώπιση της πανδημίας, και τα 2,6 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, που η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα αρχίσουν να οδηγούν σε εκταμιεύσεις προς την οικονομία από τον Μάιο, αποτελούν σημαντικό στοιχείο εξισορρόπησης αυτής της σοβαρής μείωσης των επενδύσεων.

Όπως σημειώνουν ο Χρ. Σταϊκούρας και ο Θ. Σκυλακάκης στην επιστολή τους προς τους βουλευτές που συνοδεύει τον προϋπολογισμό, «πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν στον προϋπολογισμό του 2021 οι ευρωπαϊκοί πόροι που η χώρα διασφάλισε στη διαπραγμάτευση του Ιουλίου του 2020 και θα αρχίσουν να εισρέουν το 2021 στα πλαίσια του Ταμείου Ανάκαμψης και του React EU. Η ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας για το 2021, λαμβάνοντας υπόψη την ενίσχυση της ανάκαμψης μέσω της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων, αλλά και τις επιπτώσεις του δεύτερου κύματος της πανδημίας, που έχουν σοβαρή επίπτωση εκ μεταφοράς και στο 2021 (carry-over), εκτιμάται σε 4,8%. Υλοποιείται δηλαδή το δυσμενές σενάριο που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021, το οποίο κατα-τέθηκε τον περασμένο Οκτώβριο».

Οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δικαιολογούν όμως αισιοδοξία ότι θα υπάρξουν εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσα στο πρώτο εξάμηνο, ενώ πλέον ορισμένοι στις Βρυξέλλες αμφιβάλλουν και για τη δυνατότητα εκταμιεύσεων πριν τα τέλη του επόμενου χρόνου, στην περίπτωση που αναγκασθούν…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: